Vorige Artikel 6 van 74 Volgende

Blikken trommel voor pijptabak van Van Nelle, met decor vader en zoon

Artikelnummer: BT-3956-22
€ 9,95
Voorraad 1 stuk

Blikken trommel voor pijptabak van Van Nelle, met decor vader en zoon

  • Vervaardiger: N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon Verblifa
  • Vervaardigingsdatum: 1930 / 1949 

Beschrijving
Langwerpig, rechthoekig blik met afgeronde hoeken en enigszins bol, scharnierend deksel. Lichtgele zijkanten met twee gele biezen. Afbeelding op het deksel: twee zittende boeren op de voorgrond, emaillen koffiekruik tussen hun in, pak tabak naast een van de boeren, een steekt een pijp aan. Op de achtergrond een oranje, omgeploegd stuk land met hier en daar een boom. In de verte een boerderij. Opschrift. Onderkant blik goudkleurig.

Vervaardiger: fabrikant: N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon Verblifa.

Deksel: "GAAT VAN VADER OP ZOON". Ingeslagen rechter zijkant: "VAN NELLE'S TABAK". Ingeslagen onderkant: "Van Nelle's tabak geurig en rijp 'n genot in de pijp". Transfer achterrand deksel: "BEKKERS DORDRECHT (Holland)". 

Conditie
Dit tabaksblik van Van Nelle verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Scharnieren ontbreken. Normaal een scharnierend deksel, nu een los oversluitdeksel. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 8 cm. 
  • Lengte: 19,5 cm. 
  • Breedte: 11.5 cm. 

Van Nelle was een Rotterdamse fabrikant van shag, sigaretten, koffie en thee.

In 1782 begonnen Johannes van Nelle en zijn vrouw Hendrica een winkel in koffie, thee en tabak aan de Leuvehaven in Rotterdam. Na het overlijden van Johannes van Nelle in 1811 zette zijn weduwe de winkel voort. In 1813 overleed ook de weduwe. Zoon Johannes van Nelle jr. en zijn zwager Abraham Goedkoop zetten de zaak voort onder de naam De Erven de Wed. J. van Nelle. Na de dood van Johannes van Nelle jr. nam de familie Van der Leeuw in 1837 een aandeel in de firma. Vanaf 1845 was Van Nelle in zijn geheel in handen van de familie Van der Leeuw.

Jacobus Johannes van der Leeuw bouwde het bedrijf tussen 1837 en 1881 uit. Hij legde wereldwijde handelscontacten, stichtte eigen plantages in Nederlands-Indië en bouwde de winkel uit tot een fabriek voor het branden van koffie en het verwerken van tabak en thee. Rond de eeuwwisseling werden koffie en thee steeds belangrijker. Het ging Van Nelle dan ook voor de wind. 

Het bedrijf onderscheidde zich door een geheel eigen aanpak, met aansprekende reclamefiguren als Piggelmee. De periode rond de Tweede Wereldoorlog was moeilijk voor Van Nelle. Maar vanaf de jaren vijftig ging het onder de leiding van directeur J.P. Coelingh weer beter. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Tabaksblik van Van Nelle

Onderwerp / Thema
Van Nelle - tabak - blik - productverpakking

Decoratie
Boeren - koffiekruik - pak tabak - pijp - roken - boerderij

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Oranje - créme - blauw - groen - goud

Uitgever
Van Nelle

Vervaardiger
N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon Verblifa

Merk
Van Nelle

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Deksel mist scharnieren

Tijdperk
1930 - 1949

Kwaliteit
Vintage staat met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
8,00 cm

Lengte
19,50 cm

Breedte
11,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel