VERKOCHT

Vorige Artikel 17 van 54 Volgende

Vintage blikken trommel van Tomado met psychedelisch Kaleidoscope effect

Artikelnummer: BT-3954-22

Vintage blikken trommel van Tomado met psychedelisch Kaleidoscope effect

  • Vervaardiger: Van der Togt  Massa Artikelen Dordrecht
  • Vervaardigingsdatum: Jaren '60

Beschrijving
Typerend Tomado blik uit de jaren '60. Kleuren in groen, donkerblauw, roze en oranje met psychedelische vormen. Voorzien van een los oversluitdeksel donkerblauw. Goudkleurige onderkant gemerkt met "Tomado made in Holland".

Conditie
Dit blik is afkomstig uit de jaren zestig en verkeert in een vintage staat met enkele sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. 

Formaat

  • Hoogte: 22,7 cm. 
  • Diameter: 16 cm.

Tomado was een Nederlands bedrijf voor huishoudelijke producten, met name van geplastificeerd draadstaal. 

Het bedrijf werd in 1923 te Dordrecht opgericht door de gebroeders Van der Togt. Tomado staat voor Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht. Oorspronkelijk was het een klein bedrijf dat simpele behangselhaakjes uit koperdraad vervaardigde, waarmee foto's aan het behang konden worden opgehangen. Nadat de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen aan het bedrijfje de opdracht had gegeven om een metalen afdruiprek te ontwikkelen begon het te groeien en al spoedig werd een fabriek te Zwijndrecht geopend.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouwperiode waarin Tomadoproducten symbool stonden voor het moderne huishouden. Zij werden zeer populair en vrijwel ieder huishouden bezat wel een of meer Tomadoproducten. Door de populariteit van het merk groeide het bedrijf in de jaren 50 van de 20e eeuw zeer snel.

Populaire producten betroffen met name Tomadorekjes van ijzerdraad die in de kleuren wit, zwart, rood, geel en blauw aan de scheppingen van Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan deden denken. Heel bekend waren ook de boekenrekjes met steunen van draadstaal en metalen planken in verschillende pastelkleuren. Dit zijn thans collector's items.

Psychedelisch 
De term psychedelisch is samengesteld uit de Griekse woorden voor (psyche, geest) en (deloun, openbaren) en betekent vertaald 'geest-openbarend'. Kenmerken van een psychedelische ervaring zijn dat iemands geest op een voorheen onbekende manier waarneemt, of buiten zijn gebruikelijke beperkingen, en ongeremd is. 

Caleidoscoop 
Een caleidoscoop is een spiegelende veelhoekige buis of koker die aan het ene einde een compartiment met gekleurde kralen of andere kleurige voorwerpen bevat. Dit compartiment is aan de binnenzijde afgesloten met doorzichtig materiaal en aan de buitenzijde met doorschijnend materiaal. Het andere uiteinde van de buis bevat een kijkopening. Twee spiegels, meestal onder een hoek van 30 graden ten opzichte van elkaar, lopen onder een flauwe hoek ten opzichte van de as van de koker over de gehele lengte ervan in de lengterichting. Het uiteinde met het compartiment wordt naar het licht toe gekeerd.

De gebruiker kijkt erin van de ene kant en het licht zorgt via de andere kant voor reflecties in de spiegels. Door deze reflecties ontstaat een als mooi ervaren, symmetrisch mandala-achtig patroon, dat dan door het schudden met de buis kan veranderen.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel - voorraadbus

Onderwerp / Thema
Tomado - Psychedelic - Kaleidoscope

Decoratie
Kaleidoscopische figuren

Categorie
Vintage blikken & Trommels

Kleur
Groen - donkerblauw - roze - oranje

Uitgever
Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht

Vervaardiger
Tomado

Merk
TOMADO

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
Jaren 1960 - 1970

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
22,70 cm

Diameter
16,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel