VERKOCHT

Vorige Artikel 24 van 54 Volgende

The original Rummikub, het meest fascinerende gezelschapsspel van onze tijd

Artikelnummer: SP-3943-22

The original Rummikub, het meest fascinerende gezelschapsspel van onze tijd

  • Vervaardiger: Goliath
  • Vervaardigingsdatum: 1988

Het overbekende familiespel Rummikub in klassieke uitvoering. Wie legt de slimste combinaties? Rummikub, het spel dat inzicht, durf en tactiek combineert.

Beschrijving
Het spel bestaat uit 106 steentjes: twee sets van de getallen 1 tot en met 13 in de kleuren oranje/rood/blauw/zwart, en twee jokers. Deze hebben een rood en een zwart gezichtje. In Nederland wordt het op de markt gebracht door Goliath. Het wordt gespeeld met 2, 3 of 4 spelers. Bij het spel gaat het erom wie als eerste al diens blokjes op tafel kan leggen door het vormen van rijen of sets.

Aan het begin van het spel worden alle steentjes in de pot op de kop gelegd. Iedere speler pakt 14 stenen en zet deze op zijn rekje. Er wordt bepaald wie mag beginnen door een extra steentje uit de pot te pakken – de hoogste begint.

Het spel eindigt als een van de spelers al zijn steentjes op tafel heeft gelegd, of als de pot leeg is en de speler die aan de beurt is, geen stenen wil of kan uitleggen.

Conditie
Dit spel verkeert in een goede vintage staat met normale, minimale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat doos

  • Hoogte: 5 cm. 
  • Lengte: 36 cm. 
  • Breedte: 17,5 cm.

Rummikub of Rummy is een gezelschapsspel dat in de jaren 1930 in het Mandaatgebied Palestina werd ontwikkeld.

Rummikub was oorspronkelijk een kaartspel dat werd gespeeld met twee stel kaarten. Er was daardoor vrij veel ruimte op tafel nodig. Daarom bedacht de vanuit Roemenië naar het Mandaatgebied Palestina geëmigreerde Jood Ephraim Hertzano in de jaren dertig van de twintigste eeuw een versie met kleine steentjes. Daarbij werden de traditionele waarden 2 t/m 10, boer, vrouw, heer en aas vervangen door de nummers 1 tot en met 13. De kaartkleuren schoppen, harten, ruiten en klaveren werden vervangen door echte kleuren: zwart, rood, oranje en blauw. Hij maakte de eerste sets met de hand in de achtertuin van zijn huis en verkocht ze deur aan deur en via consignatie aan winkels. In later jaren begon de machinale vervaardiging vanuit het door Hertzano begonnen bedrijf Lemada en kwamen er licenties in andere landen. Het werd het bestverkochte exportspel in Israël. In 1977 werd het een groot verkoopsucces in de Verenigde Staten. Het spel werd in Nederland in 1983 gekozen tot Spel van het jaar.

Land van herkomst
Israël

Soort object
The Original Rummikub

Onderwerp / Thema
Cijfers - combinatie - familiespel - gezelschapsspel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Rood - wit - zwart - blauw - geel

Aantal spelers
Minimaal 2 - maximaal 4

Leeftijd
vanaf 8 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Nederlands

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Uitgever
Goliath

Ontwerper
Hertzano Ephraim

Merk
Goliath

Materiaal
Karton - papier - plastic

Tijdperk
1988

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
5,00 cm

Lengte
36,00 cm

Breedte
17,50 cm

Inhoud
Compleet

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel