Vorige Artikel 6 van 75 Volgende

Cilindrische gele Verkade vintage beschuitbus en halfje beschuit met Oost-Indische kers

Artikelnummer: BT-3930-22
€ 13,95
Voorraad 1 stuk

Cilindrische gele Verkade vintage beschuitbus en halfje beschuit met Oost-Indische kers

  • Vervaardiger: Fa. Verkade
  • Ontwerp: Cees Dekker
  • Datering:  1960 - 1980 

Beschuitbus en halfje beschuit van de Koninklijke Verkade Fabrieken Zaandam

Beschrijving
Rechte ronde blikken beschuitbussen uitgevoerd met een iets bol los oversluitend deksel. De decoratie van deze bussen bestaat uit een gele ondergrond met een lichter geel ruitpatroon en met een groene onderrand. In de lengte is de bus regelmatig verdeeld met enkele trossen bloemenranken en blad van de Oost-Indische kers in groen, rood en geel. Ook een krans van dezelfde ranken op deksel. Het deksel heeft verder een rolrand en het blik heeft aan de achterzijde een gefelste langsnaad. 

Het merk verkade is in de bodem geperst. 

Conditie
Deze set verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

Beschuitbus

  • Hoogte: 21 cm. 
  • Diameter: 10 cm. 

Beschuitbus klein

  • Hoogte:  16 cm.
  • Diameter: 10 cm.


Verkade, een Hollandser merk is er haast niet. 
Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom- , Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade. 


De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.

De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid.

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken beschuitbussen van Verkade, groot en klein model

Onderwerp / Thema
Beschuit - blik - bus - productverpakking - Verkade - halfje beschuit

Decoratie
Oost-indische kers

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Geel - oranje - groen - rood

Uitgever
Verkade

Vervaardiger
Koninklijke Verkade Zaamdam

Ontwerper
Cees Dekker

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Losse oversluitdeksels

Tijdperk
1930 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
21,00 cm - 16,00 cm

Diameter
10,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel