Vorige Artikel 35 van 54 Volgende

Vintage blikken trommel met afbeeldingen van poezen door Henriëtte Ronner-Knip

Artikelnummer: BT-3917-22
€ 37,50
Voorraad 1 stuk

Vintage blikken trommel met afbeeldingen van poezen door Henriëtte Ronner-Knip

  • Vervaardiger: N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon
  • Vervaardigingsdatum: 1910 - 1920

Beschrijving
Vintage trapeziumvormige blikken koektrommel voorzien van een scharnierend oversluitdeksel. Het blik heeft afgeplatte hoeken en de decoratie van dit blik bestaat uit een blauwe ondergrond met guirlandes van goudkleurige  bladeren.

Rondom het blik en op het deksel afbeeldingen van poezen door de bekende Nederlands-Belgisch kunstschilderes Henriëtte Ronner-Knip.

Aan de onderzijde is het blik uitgevoerd met een opstaande rand en vier afgeplatte piramidevormige pootjes.

Conditie
Deze blikken trommel verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 9,5 cm.
  • Lengte: 24,5 cm.
  • Breedte: 16,5 cm.

Henriëtte Ronner-Knip (Amsterdam, 31 mei 1821 - Elsene, 28 februari 1909) was een Nederlands-Belgisch kunstschilderes gespecialiseerd in romantische dierschilderingen. Ze is vooral bekend door haar schilderijen van katten, die erg geliefd waren aan het eind van de 19e eeuw. Zij signeerde haar schilderijen na haar huwelijk met "Henriëtte Ronner".

Haar beroemde taferelen met langharige poezen in burgersalons ontstonden meestal pas na 1870. Het zijn vooral deze taferelen met hun fenomenale textuurweergave en hun anekdotisch karakter, die Henriëtte Ronner haar blijvende roem bezorgden. Die poezenscènes zijn eerder accessoirestillevens, verlevendigd met lieve, speelse poezen en kattenjongen.

Knip was tegelijk een gereputeerde portrettist van honden en poezen en vereeuwigde als dusdanig de schoothondjes van koningin Maria Hendrika en van Maria van Hohenzollern-Sigmaringen, gravin van Vlaanderen.

In de grote tuin achter haar huis hield ze tal van (jacht)honden, poezen en een papegaai in speciaal ingerichte verblijven. Geregeld werden de dieren naar het atelier gehaald om te poseren, hetzij vrij rondlopend, hetzij geplaatst in een glazen kooi. Eens de voorstudies met de gewenste poses voorbij, zette Knip de contouren van de dieren om in grove papieren sculpturen en ze zette die op de gewenste plaatsen in de montage voor het schilderij, die meestal uit antieke meubels, gedrapeerd textiel en allerlei antiquiteiten bestond.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel met afbeeldingen van poezen

Onderwerp / Thema
Blik - trommel - poezen - Henriëtte Ronner-Knip

Decoratie
Poezen door Henriëtte Ronner-Knip

Categorie
Vintage blikken

Kleur
blauw - goud - meerkleurig

Uitgever
Onbekend

Vervaardiger
N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon

Ontwerper
Henriëtte Ronner-Knip

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1910 - 1920

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
9,50 cm

Lengte
24,50 cm

Breedte
16,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel