Vorige Artikel 22 van 75 Volgende

Rechthoekige blikken trommel waarop vogels op een tak en bladmotieven in reliëf, met slotje

Artikelnummer: BT-3914-22
€ 17,50
Voorraad 1 stuk

Rechthoekige blikken trommel waarop vogels op een tak en bladmotieven in reliëf, met slotje

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabrieken 
  • Vervaardigingsdatum: 1910 / 1960 

Brocante/Vintage blikken trommel in bruin en goud met relief en vier vogels op bamboe tak, met slot en pootjes

Beschrijving  
Rechthoekig blik met scharnierend overkragend oversluitdeksel met rolrand. Slotje aan de voorkant in het midden ter hoogte van de bovenkant (sleuteltje ontbreekt). Aan de onderzijde voorzien van vier afgeplatte pyramidevormige pootjes. Deksel is uitgevoerd met twee omhangscharnieren met losse lipjes. De pootjes zijn onder de rand geschoven.

De decoratie van dit blik bestaat uit een bruine ondergrond met gouden takken op de zijkanten. Het deksel heeft een goudkleurig rand met versiering en is gemaakt in reliëf. Het deksel heeft een crémekleurige ondergrond en geeft een voorstelling weer van vier bruinrode vogels op een bamboetak met blad in relief.  

Formaat 

  • Hoogte: 10.5 cm.  
  • Lengte: 24.5 cm. 
  • Breedte: 17 cm. 

Verblifa, De Vereenigde Blikfabrieken was een Nederlands bedrijf dat blikverpakkingen fabriceerde, naast plaatijzeren artikelen, emaillen borden, huishoudelijke artikelen, plaat- en stampwerk en kook- en verwarmingsartikelen. Daarnaast werden ook kunststof artikelen vervaardigd. Het hoofdkantoor was gevestigd in Amsterdam en het bedrijf beschikte over fabrieken in onder andere Weesp, Krommenie, Hillegersberg, Doesburg, Dordrecht, Delft, Oudenbosch en Utrecht.

De Vereenigde Blikfabrieken werd opgericht in 1912 en was het gevolg van een fusie tussen twee al langer bestaande Zaanse blikfabrieken, de NV tot exploitatie van Verwer's Fabrieken met de NV Zaanlandsche Blikfabriek v/h Woud & Schaap, beide te Krommenie. De firma Verwer had een filiaal te Utrecht, de firma Woud had in 1912 de aandelen van de NV Weesper Blikfabrieken v/h A.C. Vis te Weesp aangekocht en beschikte over een filiaal in aanbouw te Amsterdam. De combinatie streefde al gauw naar een uitbreiding van het aantal bedrijven en zocht ook geografisch expansie. Zo kocht men al in januari 1913 de fabriek van de fa. G. Stroman te Rotterdam (1915: Hillegersberg). Er volgde na deze aaneensluiting een verdere concentratie in de Nederlandse blikfabricage, waarin Verblifa een actief aandeel had. Per 1916 werd de firma Lorrewa te Delft onderdeel, in 1917 werd de fabriek van A. den Boer Wzn. te Rotterdam overgenomen. In 1924 werd fabriek en inventaris van de failliete NV Lithografische Metaaldrukkerij en Blikemballagefabriek v/h A. Meyers Jr. te Dordrecht gekocht. Het gebouw werd in 1926 weer afgestoten, terwijl in dat jaar een aantal automatische machines voor massa-productie werden gekocht op de openbare veiling van de NV Vereenigde Emballagefabrieken te Weesp. In 1930 verwierf Verblifa praktisch alle aandelen in de Woud & Bekkers Blikfabrieken, die onder de vroegere naam Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon als zelfstandig bedrijf onder Verblifa doorging.

In 1936 werd, samen met de Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon, een dochteronderneming opgericht, de NV De Vereenigde Automatenfabrieken V.A.F. te Amsterdam. Na de oorlog werd eerst in 1949 nog een groot belang verkregen in de Electro Blikfabriek te Leeuwarden, en met dit bedrijf samen werd in 1953 de Mij. tot vervaardiging van 'Ducaat' verwarmings- en Kookapparaten te Doesburg opgericht. In 1954 startte Verblifa ook met de vervaardiging van kunststof artikelen. Er werkten toen in de 8 fabrieken en het hoofdkantoor circa 3450 arbeiders. Tien jaar later, in 1964, werkten er nog circa 2400 personen, eind 1964 ontstond Thomassen & Drijver-Verblifa uit een fusie van T & D met De Vereenigde Blikfabrieken.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel

Onderwerp / Thema
Blik - trommel - vogels - bamboe

Decoratie
Vogels - bamboe

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Roodbruin - créme - goud - groen - meerkleurig

Uitgever
Onbekend

Vervaardiger
Nederlands Vereenigde blikfabrieken

Merk
Onbekend

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1910 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
7,50 cm

Lengte
22,00 cm

Breedte
14,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel