Vorige Artikel 38 van 54 Volgende

Vintage groot antieke ronde blikken toffee- biscuit- of snoeptrommel van Van Melle

Artikelnummer: BT-3910-22
€ 39,95
Voorraad 1 stuk

Vintage groot antieke ronde blikken toffee- biscuit- of snoeptrommel van Van Melle

  • Vervaardiger: Breskens Holland 
  • Vervaardigingsdatum: 1920

Beschrijving
Mooi antiek groot formaat winkelblik van "Van Melle". Dit blik werd gebruikt voor de verpakking en het bewaren van toffees. Het blik is voorzien van een los oversluitdeksel met rolrand. Ook de blikken trommel zelf heeft aan de boven- en onderzijde een rolrand. Aan de achterzijde bevindt zich een gefelste langsnaad.

De decoratie van dit blik bestaat uit een donkerrode ondergrond met gouden details en versierselen. Op het deksel bevind zich een mooie nostalgische afbeelding van een jonge vrouw met gele roos. Waarschijnlijk betreft het hier een portret gemaakt door de Engelse schilder John William Waterhouse (Rome, 6 april 1849 – Londen, 10 februari 1917).

Verder zijn er op de rand van het deksel en aan de zijkant van deze blikken trommel een aantal afbeeldingen te zien van enkele Engelse ruige landschappen. De gehele trommel is omringd met gouden sierlijke versieringen, en een tekstuele opdruk met: "Van Melle's Toffees Superieure Kwaliteit".

Aan de onderkant is het blik gemerkt met: "Van Melle's Toffees Biscuits Drops Breskens-Holland" 

Conditie
Deze blikken trommel verkeert in een zeer mooie originele vintage staat met normale aan leeftijd gerelateerde sporen van gebruik en slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 12 cm. 
  • Diameter: 27,5 cm. 

Van Melle begon omstreeks 1840 als een bakkerij te Breskens. Deze verkocht ook suikerballetjes. In 1900 begon Izaak van Melle deze ook machinaal te produceren. Omstreeks 1920 startte Izaaks broer Dirk-Machiel met een fabriek voor biscuits en wafels, waaronder het Mariakaakje. Het volgende rijm werd ter verkoop gehanteerd:

Moeders! Bezit ge nog jeugdige kind'ren?
Zorgt voor Van Melle's biscuits in de kast.
Maar sluit ze weg. Want slechts dat kan verhind'ren.
Dat ge Uw kind'ren bij 't snoepen verrast.

Men zocht internationaal naar recepturen en vanaf 1926 werden toffees vervaardigd, alsmede de vruchtenkaramel en pepermuntkaramel die vanuit Polen werden geïntroduceerd. Deze snoepjes zijn wereldwijd nog altijd populair onder de namen Fruittella en Mentos.

Het bedrijf vond markten tot ver over de grenzen en in 1935 werd zelfs het eerste bedrijfsvliegtuig van Nederland, de Dubbele Arend, aangekocht. Op 11 september 1944 werd Breskens echter zwaar gebombardeerd door de geallieerden, waarbij ook de fabriek werd verwoest. In 1946 herstartte men de productie in Rotterdam.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Toffeeblik - snoepblik - trommel

Onderwerp / Thema
Blik - trommel - snoep - toffee - verpakking - bewaren - Van Melle - Rotterdam

Decoratie
Jonge vrouw met een gele roos

Categorie
Vintage blikken & trommels

Kleur
Donkerroodbruin - goud - meerkleurig

Uitgever
Van Melle

Vervaardiger
Breskens Holland

Merk
Van Melle

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Antiek - Los oversluitdeksel

Tijdperk
1920

Kwaliteit
Goede vintage staat met sporen van gebruik

Hoogte
12,00 cm

Diameter
27,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel