Vorige Artikel 40 van 54 Volgende

Vierkant groen theeblikje in kubusvorm van co-op

Artikelnummer: BT-3906-22
€ 11,95
Voorraad 1 stuk

Vierkant groen theeblikje in kubusvorm van co-op

  • Vervaardiger: Co-op
  • Vervaardigingsdatum: 1930 - 1950

Beschrijving
Vierkant groen theeblikje in kubusvorm uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel waarop de merknaam Co-op. Het deksel is uitgevoerd met een zogenoemd pen- of naaldscharnier. Dit blikje heeft verder geen belettering anders dan het Co-op logo bovenop het deksel.

De decoratie van dit blik bestaat uit een groene ondergrond met gouden krullen. Rondom is dit blik versierd met vier voorstellingen die allen de pluk en herkomst van thee in de koloniën tonen. Theeplukker met plantje, landschap met bergen, zeilschip en oosterse vrouw met kopje thee. 

Op een van de hoeken heeft het blik een gefelste langsnaad. De bodem is eveneens gefelst, maar is aan de binnenkant van de bodem bevestigd.

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 10 cm. 
  • Lengte: 9,5 cm. 
  • Breedte: 9,5 cm. 

De eerste coöperaties
De wortels van CO-OP gaan terug tot het eind van de negentiende eeuw. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes. Hier verkochten ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen aan leden. Er kwamen steeds meer van dit soort winkels. Eerst vooral lokaal, maar door fusies ontstonden ook regionale coöperaties.

In de jaren zestig kwam het grootwinkelbedrijf op. Dit maakte het steeds noodzakelijker voor coöperatieve winkels om de krachten te bundelen en zo een sterkere positie te realiseren. Er werd geprobeerd om alle lokale en regionale verbruikscoöperaties te verenigen in Coop Nederland.

Helaas kwam de bundeling van krachten te laat op gang. Daardoor ging het in 1973 mis: de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland kwamen in handen van de concurrentie. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Theeblik - kubus - bewaarblik - productverpakking

Onderwerp / Thema
Blik - thee - verpakking - oosters - koloniën

Decoratie
Theeplukker met plantje, landschap met bergen, zeilschip en oosterse vrouw met kopje thee

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Groen - rood - goud - meerkleurig

Uitgever
Co-op

Merk
Co-op

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend deksel - naaldscharnier - kubusvorm

Tijdperk
1930 - 1950

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
10,00 cm

Lengte
9,50 cm

Breedte
9,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel