Vorige Artikel 31 van 75 Volgende

Rechthoekige vintage rode blikken koektrommel met goudkleurige details voor ONTBIJTKOEK

Artikelnummer: BT-3904-22
€ 17,95
Voorraad 1 stuk

Rechthoekige vintage rode blikken koektrommel met goudkleurige details voor ONTBIJTKOEK

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabriek
  • Vervaardigingsdatum: 1931

Beschrijving
Langwerpige rechthoekige vintage blikken koektrommel voor ontbijtkoek uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. Rolranden aan het deksel en de blikken doos. Het blik is vervaardigd met een gefelste langsnaad. Geen naden in het deksel. Het scharnier betreft een omhangscharnier met losse lipjes. Drie luchtgaatjes aan beide korte zijkanten.

De decoratie van dit blik bestaat uit een rode ondergrond met goudkleurige sierranden en blokletters met de tekst ONTBIJTKOEK.

Conditie
Deze blikken trommel voor ontbijtkoek verkeert in een nette vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 9 cm. 
  • Lengte: 28,4 cm. 
  • Breedte: 10,4 cm.

Ontbijtkoek
Ontbijtkoek is een koeksoort. De koek wordt ook wel peperkoek, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, hapkoek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd.

Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel of roggebloem, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen en eventueel tarwemoutmeel (voor de kleur) zijn toegevoegd. 

Ontbijtkoekvarianten kennen toevoegingen van appel, gember, noten, rozijnen, kaneel en andere specerijen.

Ontbijtkoek in Nederland
Koninklijke Peijnenburg B.V. is de Nederlandse marktleider in ontbijtkoek. Bolletje staat op de tweede plaats waarna Modderman volgt.

Veel Nederlandse huishoudens beschikken over een speciale ontbijtkoektrommel om de eetwaar tegen uitdrogen te behoeden. Deze langwerpige broodvormige trommel was vroeger gemaakt van blik en later van kunststof.

Peperkoek in België
In Vlaanderen en in het zuiden van Nederland wordt ontbijtkoek peperkoek genoemd, wat de algemene Middelnederlandse benaming is. In de Kempen sprak men vroeger ook van pondkoek, omdat de koek per pond afgesneden en verkocht werd. Bekende producenten hiervan zijn Vondelmolen, Meli en Lotus Bakeries.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel voor het bewaren van ontbijtkoek

Onderwerp / Thema
Ontbijtkoek - peperkoek - verpakking

Decoratie
Goudkleurige tekst ONTBIJTKOEK

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - goud

Vervaardiger
Nederlands Vereenigde blikfabriek

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1931

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
9,00 cm

Lengte
28,40 cm

Breedte
10,40 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel