Vorige Artikel 76 van 472 Volgende

Vintage blikken trommel voor Tjoklat Camée-Pastilles, Amsterdam, 1950-1983

Artikelnummer: BL-3851-22
€ 7,95
Voorraad 1 stuk

Vintage blikken trommel voor Tjoklat Camée-Pastilles, Amsterdam, 1950-1983

  • Vervaardigingsdatum: 1950 / 1983
  • Vervaardiger: Nederlands; Hollandsche Metaaldrukkerij, HMD 

Trommel van Tjoklat Camée-Pastilles met op de deksel een afbeelding van een geknielde vrouw die een schaal vasthoudt.

Beschrijving  
Rechthoekig goudkleurige blikken trommel met scharnierend oversluitdeksel en rolrand. Vervaardigd met een gefelste langsnaad en bodem. Het scharnier bestaat uit omhangscharnieren met losse lipjes. De decoratie van dit blik bestaat uit een goudkleurig oppervlak met donkere sierlijnen. In reliëf op het deksel een afbeelding van een geknielde vrouw met schaal gevuld met peulen van de cacaoboon. Tekst in reliëf in de bodem: Tjoklat camee-pastilles; Tjoklatfabriek n.v. Amsterdam. 

Conditie
Dit blik verkeert in een nette vintage staat met sporen van gebruik en an leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 5 cm. 
  • Lengte: 17 cm. 
  • Breedte: 11 cm. 

Chocolade werd in Nederland bekend omdat het meereisde met de hertog van Alva. Vervolgens ontstonden in Nederland koffie- en chocoladehuizen. In 1660 hingen in Amsterdam uithangborden met de tekst "Hier schenckt men Seculatie".

Nederlandse producenten van chocolade zijn bijvoorbeeld Baronie, A. Driessen, Droste, Verkade, Rademaker, Union Edel Chocolade, Van Houten, Venz en Tony's Chocolonely. Een niet meer bestaand Nederlands merk is Tjoklat.

Tjoklat was een chocoladefabriek die in Amsterdam als naamloze vennootschap werd opgericht. De oorspronkelijke naam van de fabriek was Holland(sch)-Zwitsersche Chocoladefabriek Amsterdam.  De voornaamste producten waren chocoladerepen en pastilles (chocolaatjes).

In het jaar 1925 produceerde de fabriek al 63 miljoen repen onder de naam Hollandsch-Zwitsersche chocolade reep. En een half jaar later wordt de mijlpaal van 100 miljoen repen in een advertentie bekend gemaakt. De eerste producten met de merknaam Tjoklat verschijnen pas in september 1936 op de markt. "Tjoklat" was het Maleise woord voor "chocolade". Het merkteken was sindsdien een afbeelding van een knielende Indonesische vrouw met een schaal cacaovruchten in haar handen. 

Na de oorlog kreeg de fabriek met het merkteken Tjoklat haar grootste bekendheid. De fabriek veranderde in 1950 haar naam in Tjoklat-Fabriek NV Amsterdam. De bakelieten dozen werden door blikken dozen met reliëf vervangen. In 1984 nam Baronie-De Heer in Alphen aan den Rijn de chocoladefabriek in Vlaardingen over. De merknaam en het merkteken van Tjoklat worden nog steeds gebruikt.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage chocoladeblik van Tjoklat

Onderwerp / Thema
Chocoladeblik - snoepblik - cacao - productverpakking - houder - Tjoklat

Decoratie
Knielende vrouw met schaal cacaonoten

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goud - bruin - wit

Uitgever
Tjoklatfabriek NV Amsterdam

Vervaardiger
Hollandsche Metaaldrukkerij, HMD

Ontwerper
Jannes de Vries - Berend Hoving

Merk
Tjoklat

Materiaal
Blik -metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1983

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,50 cm

Lengte
17,00 cm

Breedte
11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel