Vorige Artikel 35 van 37 Volgende

Blikken doosje met romantische taferelen voor De Gruyter goudmerk thee

Artikelnummer: BT-3830-21
€ 6,95
Voorraad 1 stuk

Blikken doosje met romantische taferelen voor De Gruyter goudmerk thee

  • Vervaardiger: De Gruyter
  • Vervaardigingsdatum: Jaren '60

Beschrijving
Blik voor thee uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een goudkleurige achtergrond. Op zowel de zijkanten als op het deksel staat een afbeelding van mensen die zich buiten bevinden. 

  • Voorkant: een muzikant speelt op een snaarinstrument voor drie dames en een man. 
  • Rechterkant: een dame alleen, zittend op een rood kleed. 
  • Achterkant: een dame op een schommel wordt met behulp van een touw door een man geschommeld. 
  • Linkerkant: een man alleen die op een bankje een snaarinstrument speelt. 
  • Boven op het deksel: drie vrouwen en twee mannen die op het gras zitten. 

Om de afbeeldingen heen staan versierselen in het geel en zwart. 

Tekst: (In bodem) De Gruyter Goudmerk thee Inhoud 1/4 kg 

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage staat met diverse sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 8,5 cm. 
  • Lengte: 9,5 cm.
  • Breedte: 15,7 cm.

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). Op het hoogtepunt waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers.

Piet de Gruijter (1795-1867) begon in 1818 in 's-Hertogenbosch met een paarden-grutmolen, een bedrijf voor de verwerking van peulvruchten, zaden, en granen. Later nam zijn zoon Louis (1833-1911) de onderneming over. De klantenkring bestond vooral uit boeren in de omgeving van 's-Hertogenbosch.

Aan het einde van de 19e eeuw werd aan het verwerkingsbedrijf een keten van winkels toegevoegd, aanvankelijk alleen in 's-Hertogenbosch. In 1896 werd een winkel in Utrecht geopend en in 1902 in Amsterdam.

Tot de leiding van het bedrijf De Gruyter behoorde inmiddels ook een derde generatie: de zonen Lambert (1873-1951) en Jacques (1875-1950). In 1912 werd gestart met het branden van koffiebonen.

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. Hierdoor werden trouwe klanten beloond en had men een extra middel om de filiaalchefs te controleren. Omdat De Gruyter alleen producten van eigen merk verkocht waren de brutoprijzen toch niet te vergelijken met die van anderen.

In 1913 ging in Nederland de 44ste winkel open. De meeste winkels waren in die tijd gevestigd in de vier grote steden van Nederland.

In het verzuilde Nederland was De Gruyter de winkel van de katholieken, de protestanten kozen onder meer voor Albert Heijn. Met de ontzuiling werden deze verhoudingen na 1950 geleidelijk wat losser.

In de jaren zestig bereikte het De Gruyter-concern zijn hoogtepunt. Er waren meer dan 550 winkels en bijna 7.500 personeelsleden. In 's-Hertogenbosch waren inmiddels grote productievestigingen ontstaan. Het concern had levensmiddelenwinkels door het hele land verspreid.

Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker van de bon ging en er te veel suiker in aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. Later werd het "snoepje" een plastic speelgoedje, een spelletje, een poppetje of een boekje. Elke week iets anders. Een langdurige actie was die van kartonnen bouwplaten van huizen en gebouwen. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken theedoosje van De Gruyter

Onderwerp / Thema
Thee - romantiek - bewaren - opbergen - theeblik - theebus - theedoosje

Decoratie
Romantische taferelen

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goud - meerkleurig

Uitgever
De Gruyter

Merk
De Gruyter

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - Afgeschuinde hoeken

Tijdperk
1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
8,50 cm

Lengte
15,70 cm

Breedte
9,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel