Vorige Artikel 89 van 472 Volgende

Vintage blikken trommel voor DE GRUYTER met afbeeldingen van schilderijen van oude meesters

Artikelnummer: BT-3827-21
€ 17,50
Voorraad 1 stuk

Vintage blikken trommel voor DE GRUYTER met afbeeldingen van schilderijen van oude meesters

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabriek
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1980

Beschrijving
Vintage blikken trommel voor DE GRUYTER met afbeeldingen van schilderijen van oude meesters. Dit blik heeft een rechthoekige vorm en is uitgerust met een scharnierend oversluitdeksel. De blikken doos is vervaardigd met een gefelste langsnaad. Het scharnier betreft omhangscharnieren met losse lipjes. De decoratie van dit blik bestaat uit een goudkleurige ondergrond met decoraties en op elke zijde een afbeelding van een oude meesterschilder.

Op het deksel "De dorpsschool" van F. de Braeckeleer. Voor en achterzijde "Dorpskermis" van David Vinckboons en op de korte kanten "Interieur met boeren" van Cornelis Dusart.

Op de bodem van het blik in reliëf de slogan: "En betere waar En 10% Alleen De Gruyter".

Conditie
deze blikken trommel verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 8 cm.
  • Lengte: 18,3 cm.
  • Breedte: 11,2 cm.

Ferdinand de Braekeleer (Antwerpen, 12 februari 1792 – aldaar, 16 mei 1883) was een Zuid-Nederlands kunstschilder. Hij is bekend als historie- en genreschilder. Hij wordt ook wel Ferdinand de Braekeleer de Oudere genoemd om hem van zijn zoon te onderscheiden.

Ferdinand werd als kind van arme ouders (Joannes de Braekeleer en Joanna Segers) geboren en na hun overlijden (respectievelijk in 1801 en 1804) kwam hij onder de hoede van zijn oom Norbertus, overste van de paters Miniemen in Antwerpen. Hij werd toegelaten op de Kunstschool voor Wezen van de historieschilder Mattheus Ignatius van Bree te Antwerpen. Later vervolgde hij zijn opleiding bij de academie van Antwerpen. Hij won verschillende prijzen met zijn schilderstukken en liet zich opmerken in de Parijse salon in 1813 met zijn "Aeneas die Anchyses draagt" (een verloren werk).

David Vinckboons ook gespeld als Vinghboons, Vingboons, Vinckebonis of Vinckboom (gedoopt Mechelen, 13 augustus 1576 – ca. 1632) was een belangrijk kunstschilder uit de vroege 17e eeuw, een navolger van Pieter en Jan Brueghel de Oude.

David Vingboons woonde en werkte in de Sint Antoniesbreestraat (nr. 64) naast de Salamandersteeg en achter het latere Trippenhuis. Dat huis had hij in 1611 gekocht. Hij schilderde boerentaferelen maar ontwikkelde ook een nieuwe schilderstijl: landschappen, die met dieren en figuren werden verlevendigd. Hij illustreerde bijbels, boeken en assisteerde zijn leerling Gillis Claesz. de Hondecoeter bij het schilderen van figuren, die daar minder bedreven in was. Andere leerlingen waren Claes Janszoon Visscher en Guiliaume Helming uit Zeeland.

Cornelis Dusart (Haarlem, 24 april 1660 – aldaar, 1 oktober 1704) was een Nederlands kunstschilder en graveur behorend tot de Hollandse School. Hij was een zoon van componist, beiaardier en organist Joan Dusart.

Dusart werd in 1679 toegelaten tot het Haarlemse Sint-Lucasgilde. Hij was een trouwe navolger van Adriaen van Ostade. Hij wist zijn beroemde voorbeeld in kwaliteit zo dicht te naderen, dat enkele werken van Dusart, bijvoorbeeld Boeren voor een herberg in Slot Belvedere in Wenen, vroeger voor dat van Van Ostade werd aangezien. Ook zijn gravures zijn in de trant van Van Ostade.


De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw (tot 1976). Op het hoogtepunt waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers.

Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. 

Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker van de bon ging en er te veel suiker in aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Vintage blikken doos van De Gruyter

Onderwerp / Thema
De Gruyter - oude meesters - schilderijen - bewaarblik - koekblik

Decoratie
De dorpsschool, F. de Braeckeleer - Dorpskermis, David Vinckboons - Interieur met boeren, Cornelis Dusart

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goud - meerkleurig

Uitgever
De Gruyter

Vervaardiger
Nederlands Vereenigde blikfabriek

Merk
De Gruyter

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - Slogan in reliëf aan onderzijde

Tijdperk
1950 - 1980

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
8,00 cm

Lengte
18,30 cm

Breedte
11,20 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel