Vorige Artikel 100 van 472 Volgende

Vintage aluminium koffiefilterhouder uit de jaren 50 van Artola

Artikelnummer: BR-3812-21
€ 14,95 (inclusief btw)
Voorraad 1 stuk

Vintage aluminium koffiefilterhouder uit de jaren 50 van Artola

  • Vervaardiger: Artola
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 50

Beschrijving
Vintage oude aluminium koffiefilterhouder gemaakt door Artola uitgevoerd met drie filtergaten. De filterhouder heeft een zwart kunststof handvat. Geschikt voor de koffiepot of als bekerfilter.

De filterhouder heeft de vorm van kegel en heeft ribben voor een groter filteroppervlak, waardoor een betere extractie van de gemalen koffie mogelijk is. Al in 1936 werd het alom bekende conusvormige filterpapier geïntroduceerd dat in de conische filtertop paste. 

Conditie
Deze aluminium koffiefilter verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 12 cm.
  • Diameter: 15 cm.

Een koffiefilter is een papieren filter dat wordt gebruikt om het koffiedik te scheiden van de koffie. De op deze manier gemaakte koffie wordt wel filterkoffie genoemd.

Het bekendste systeem is de zg. Melitta-filter. Dit filter is uitgevonden door de uit Dresden afkomstige huisvrouw Melitta Bentz, die hier op 8 juli 1908 patent voor verkreeg. Zij kwam op het idee omdat zij zich ergerde aan koffiedik in de kopjes. Zij bedacht een papieren filter, gemaakt van een vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon, dat zij in een metalen schaaltje legde waarin zij gaatjes had geprikt. Toen zij daarop complimenten van haar dameskransje kreeg, besloot zij patent aan te vragen. Nog dat jaar startte zij een onderneming.

Sinds die tijd is er ook een koffiefilterhouder bedacht waar je de koffiefilters handig in kunt bewaren.

Wat veel mensen vergeten, is het geribbelde randje voor gebruik om te vouwen. Het gevolg daarvan is dat het filter minder goed past en bij het zetten van de koffie dubbel kan vouwen, waardoor het water langs het filter loopt, of het koffiedik alsnog over de rand van het filter heen loopt.

Land van herkomst
Onbekend

Soort object
Aluminium koffiefilterhouder

Onderwerp / Thema
Houder - koffie - filter

Categorie
Brocante

Kleur
Aluminium - zwart

Uitgever
Artola

Merk
Artola

Materiaal
Aluminium - kunststof

Bijzonderheden
3-gaats

Tijdperk
Jaren 50

Kwaliteit
Vintage met sporen van slijtage

Hoogte
12,00 cm

Diameter
15,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel