Artikel 10 van 20

Porseleinen thee- of koffiekan van het Nutroma Klokkenservies door Mitterteich Porzellan

Artikelnummer: PO-3707-21
€ 7,95
💥 De voorraad betreft 1 stuk

Porseleinen thee- of koffiekan van het Nutroma Klokkenservies door Mitterteich Porzellan

  • Vervaardiger: Nutroma / Mitterteich Porzellan
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 70

Beschrijving
Wie kent het niet? Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd in de jaren 70 uitgebracht door Nutroma koffiemelk en is geproduceerd door Mitterteich Porzellan.

Op deze hoge thee- of koffiepot staat ter weerszijden een frontale afbeelding van een statige Hollandse staande klok anno 1750 afgebeeld.

In de 2e helft van de 17e eeuw ontstond, dankzij de uitvinding van de ankergang de staande klok. Vaak fraai versierd en voorzien van speelwerkjes. Dit uurwerk uit ca. 1750 is gesigneerd door Willem Everts.

Conditie
Deze thee- of koffiekan verkeert in een nette vintage staat zonder  noemenswaardige sporen van gebruik of aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 21 cm.
  • Lengte: 22 cm. (van greep tot tuit)
  • Diameter: 9,5 cm.

Nutroma
Jarenlang waren Nutroma en Friesche Vlag concurrenten wat betreft koffiemelk. Nu valt Nutroma onder het paraplumerk Friesche Vlag.

Mitterteich is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren, gelegen in het Landkreis Tirschenreuth. De stad telt 6.630 inwoners.

In 1886 richtte Ludwig Lindner er een porseleinfabriek op. Nu draagt dit bedrijf de naam Porzellanfabrik Mitterteich AG. Het porseleinmerk Mitterteich is internationaal bekend voor zijn hotelporselein. Sinds 1932 draagt Tirschenreuth de titel stad. 

Het Nutroma klokkenservies
Wie kent het niet? Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd uitgebracht in de jaren 70 door Nutroma koffiemelk en werd geproduceerd door Mitterteich Porzellan. De afbeeldingen en onderschriften werden aangeleverd door de gerenommeerde klokexpert en auteur Jaap Zeeman. 

Het servies bestaat in de eerste plaats uit een koffiepot, een melkkan en een suikerpot samen met zes verschillende kopjes en schoteltjes. Aan beide zijden van de hoge koffiepot staat een frontale afbeelding van een statige Nederlandse staande klok uit 1750. De suikerpot toont een Brabantse klok uit 1780 en de melkkan toont een schipper uit 1820.

De koffiekopjes zijn versierd met afbeeldingen van een stoelklok in 1750, een Friese korte staart uit 1820, een Zaanse klok uit 1710, een Overijsselse Ruempolk-klok uit 1750 en een Amsterdammertje uit 1760. De enige niet-Nederlandse klok op dit servies is de lantaarnklok in het jaar 1640, zoals deze verscheen in Engeland en Frankrijk. 

Het servies kan worden uitgebreid met ontbijtborden en een presentatieset, bestaande uit een groot bord en zes kleine schoteltjes. De ontbijtborden tonen verschillende stoelklokken uit 1707, 1728, 1740, 1765, 1775 en 1850. Het grote taartbord biedt uitzicht op een Twentse stoelklok uit 1779, ondertekend door CW Bakker Goor, terwijl de gebakschoteltjes dezelfde afbeeldingen dragen als de kopjes.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koffiepot of theepot van het Nutroma klokkenservies

Onderwerp / Thema
Nutroma Klokkenservies

Decoratie
Hollandse staande klok

Categorie
Porselein

Kleur
Wit - bruin

Uitgever
Nutroma

Vervaardiger
Mitterteich Porzellan

Merk
Mitterteich Porzellan

Materiaal
Porselein - glazuur

Bijzonderheden
Deel uitmakend van het 22-delig klokkenservies van Nutroma - kan zowel als koffie- als theepot gebruikt worden

Tijdperk
Jaren 70

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
21,00 cm

Lengte
22,00 cm (van greep tot tuit)

Breedte
9,50 cm

Diameter
9,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel