VERKOCHT

Vorige Artikel 12 van 344 Volgende

Blikken cilindrische vintage beschuitbus voor De SPAR met diverse sprookjesfiguren

Artikelnummer: BT-3596-21

Blikken cilindrische vintage beschuitbus voor De SPAR met diverse sprookjesfiguren. 

  • Vervaardiger: De Spar
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 50 - 60

Beschuitbus voor De SPAR met sprookjesfiguren

Beschrijving
Ronde cilindrische beschuitbus in een vintage staat uitgevoerd met een los oversluitdeksel. Deze bus is vervaardigd met een gefelste langsnaad. Het deksel heeft een kraal- of rolrand. De decoratie van deze bus bestaat uit een aquarel in geel, groen en blauwe tinten van een sprookjesachtige voorstelling, waaronder diverse dierfiguren, elfjes en een kasteel. Wit deksel met rode en groene lijn en boompje met de merknaam `SPAR'.

Conditie
Deze blikken beschuitbus van de Spar verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Twee namen op het deksel. Foto's maken deel uit van beschrijving

Afmetingen

  • Hoogte: 20.5 cm. 
  • Diameter: 10.5 cm. 

Spar (supermarkt)
Spar (marketingnaam SPAR) is een internationale keten van supermarkten, in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. In oorsprong luidde het motto van de organisatie: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’, waaruit het acroniem DE SPAR is ontstaan, later ten gevolge van het toetreden tot de internationale markt verkort tot SPAR. De bij DE SPAR aangesloten kruideniers behielden hun eigen zelfstandigheid en door hun gezamenlijke inkoop en reclame, creëerden ze hun voordeel.


Een sprookje is in oorsprong een mondeling overgeleverd volksverhaal waarin vaak magie een rol speelt en een beroep wordt gedaan op de fantasie van de lezer of luisteraar. Het begint vaak met de stereotype openingsformule "Er was eens..." en speelt zich af op een onbepaalde plaats in een onbepaald verleden, wat ook een bepaalde sfeer oplevert.

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het mondeling overgeleverde sprookje en het literaire sprookje, het individuele creatieve werk van een schrijver zoals Hans Christian Andersen. Een duidelijke scheiding tussen beide is echter niet altijd te maken. In een of andere vorm komen sprookjes over de hele wereld voor met vergelijkbare elementen. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.

Als genre is het sprookje nauw verwant aan de fabel. In mindere mate is het verwant aan de legende, de mythe en de sage.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken beschuitbus

Onderwerp / Thema
Beschuit - sprookjes - bewaren - verpakking - bus - trommel - Spar - supermarkt

Decoratie
Sprookjesfiguren - diverse dierfiguren - elfjes - kasteel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig - geel - groen - blauw

Uitgever
De Spar

Vervaardiger
De Spar

Merk
SPAR

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel - sprookjes aquarel

Tijdperk
Jaren 1950 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
20,50 cm

Diameter
10,50 cm

Inhoud
Geschikt voor een hele rol beschuit

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2021 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel