Vorige Artikel 12 van 102 Volgende

​Rechthoekige winkeltrommel met halfronde voorzijde en schuin aflopend deksel met decoratie pauw, papegaai en paradijsvogel van Van Melle Toffees, Breskens

Artikelnummer: BT-3595-21
€ 75,00
Voorraad 1 stuk

​Rechthoekige winkeltrommel met halfronde voorzijde en schuin aflopend deksel met decoratie pauw, papegaai en paradijsvogel van Van Melle Toffees, Breskens

  • Vervaardiger: Van Melle Confectionary Works Breskens Holland
  • Fabrikant: wed J. Bekkers & zoon Dordrecht Holland
  • Vervaardigingsdatum: 1924 - 1928 

Beschrijving
Het betreft hier een prachtig winkelblik/winkeltrommel of ook wel een toonbankblik genoemd voor toffees van Van van Melle, gefabriceerd tussen 1924 en 1928. Dit hoge blik heeft drie rechthoekige zijden en een voorzijde met uitbouw met ronde hoeken. Het blik is uitgevoerd met een schuin aflopend scharnierend klapdeksel met sluiting. 

De decoratie van dit blik bestaat uit een oranje ondergrond met goudkleurige biezen. Het deksel is voorzien van een cirkel met geel fond en nationaal wapen onder de baldakijn met tekst "Je maintiendrai". Opschrift op het deksel: "Hofleverancier" en "N.V. van Melle's confectionary works, Breskens Holland". 

Op de voorzijde zien we een omhoog kijkende paradijsvogel op een tak tussen bladeren. Op de linker zijkant een ietwat achterom kijkende papegaai (Ara). De rechter zijkant toont een achterom kijkende pauw op een boomtak tussen de bladeren. Alle vogels zijn gevat in een goudkleurig kader. Op de rechte achterwand in een achtpuntige ster met een zwart fond de afbeelding van de visserman met pijp en de letters VMCW (het jubileumlogo van Van Melle uit 1925).

Op de onderzijde van het blik in reliëf de tekst “van Melle’s confectionary works, Breskens Holland”

Conditie
Dit Van Melle winkelblik verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Geen roest, geen scheuren, geen gaten. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte 26 cm
  • Lengte 24,5 cm. 
  • Breedte 20,5 cm.


Van Melle begon omstreeks 1840 als een bakkerij te Breskens. Melle begon halverwege de 19e eeuw met het maken van 'suikerbollen'. Een snoepje dat zijn Vlaamse bediende hem leerde. De ballen blijken enorm populair in een tijd dat snoep voor de meeste mensen een ongekende luxe is. In 1900 begon Izaak van Melle deze ook machinaal te produceren. Omstreeks 1920 startte Izaaks broer Dirk-Machiel met een fabriek voor biscuits en wafels, waaronder het Mariakaakje. Het volgende rijm werd ter verkoop gehanteerd:

Moeders! Bezit ge nog jeugdige kind'ren?
Zorgt voor Van Melle's biscuits in de kast.
Maar sluit ze weg. Want slechts dat kan verhind'ren.
Dat ge Uw kind'ren bij 't snoepen verrast.

Men zocht internationaal naar recepturen en vanaf 1926 werden toffees vervaardigd, alsmede de vruchtenkaramel en pepermuntkaramel die vanuit Polen werden geïntroduceerd. Deze snoepjes zijn wereldwijd nog altijd populair onder de namen Fruittella en Mentos.

Het bedrijf vond markten tot ver over de grenzen en in 1935 werd zelfs het eerste bedrijfsvliegtuig van Nederland, de Dubbele Arend, aangekocht. Op 11 september 1944 werd Breskens echter zwaar gebombardeerd door de geallieerden, waarbij ook de fabriek werd verwoest. In 1946 herstartte men de productie in Rotterdam.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Toffeeblik - snoepblik - blik - productverpakking - houder

Onderwerp / Thema
Verpakking - wapenschild - wapen - vogel - dier - flora - mythologisch persoon

Decoratie
Pauw - Papegaai - Paradijsvogel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Oranje

Uitgever
Van Mellle Rotterdam Holland

Vervaardiger
Van Melle Confectionary Works Breskens Holland

Fabrikant
Wed J. Bekkers & zoon Dordrecht Holland

Merk
Van Melle Toffees

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Klapdeksel

Tijdperk
1924 - 1928

Kwaliteit
Goede vintage staat met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
26,00 cm

Lengte
24,50 cm

Breedte
20,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2021 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel