VERKOCHT

Vorige Artikel 5 van 2974 Volgende

Vintage Verkade beschuitbus model Oost-Indische kers

Artikelnummer: BT-3574-21

Vintage Verkade beschuitbus model Oost-Indische kers.

  • Vervaardiger: Koninklijke Verkade fabrieken N.V. 
  • Vervaardigingsdatum: jaren 1940 - 1989

Beschrijving
Mooie blikken beschuitbus geproduceerd door Verkade. Hoge cilindrisch bus met een enigszins bol los oversluitdeksel. Uitgevoerd met rolranden en gefelste langsnaad. De ondergrond is donkergeel met een lichter geel ruitjespatroon. Op het blik zijn zes trossen Oost-Indische kers geschilderd. De bloemen zijn rood, groen en donkergroen. Het deksel herhaalt deze decoratie in een cirkelvorm. Aan de onderzijde het logo van Verkade: twee concentrische cirkels met de afbeelding van een hoornblazer te paard. Datering 1940 - 1989. 

Conditie
Deze beschuitbus van Verkade verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 21 cm.
  • Diameter: 10 cm.

Verkade, een Hollandser merk is er haast niet. 
Verkade is opgericht op 2 mei 1886. Toen opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoom- , Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. De naam “De Ruyter” was gekozen met een buiging naar het verleden; de eerste meelmolen van West Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes, later kwamen ook de waxinelichtjes hierbij. “De Ruyter” is nu nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van koekjes en chocolade. 

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.

De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid.

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. De bladeren kunnen ingezouten worden en de bloemknoppen en groene vruchten kunnen worden gemarineerd.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Beschuitbus

Onderwerp / Thema
Beschuitblik - blik - productverpakking - houder

Decoratie
Oost-indische kers

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Geel - oranje - groen - rood

Uitgever
Verkade's fabrieken Zaandam

Vervaardiger
Verkade Fabrieken Zaandam

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1940 - 1989

Kwaliteit
Nette vintage staat

Hoogte
21,00 cm

Diameter
10,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel