VERKOCHT

Artikel 32 van 2859

Vintage blikken kistje met slot en sleuteltje en spiegel aan binnenzijde deksel

Artikelnummer: BT-3544-21

Vintage blikken kistje met slot en sleuteltje en spiegel aan binnenzijde deksel.

  • Vervaardiger: Wed. J. Bekkers & Zoon 
  • Vervaardigingsdatum: 1925 tot 1930

Beschrijving
Een schitterend redelijk groot rechthoekig zwartgelakt blik met slot én sleuteltje voorzien van een scharnierend gewelfd oversluitdeksel. Het blik staat op vier gesoldeerde afgeplatte piramidevormige pootjes. De bodem is met een platte felsnaad aan de buitenkant bevestigd. De decoratie van dit blik bestaat uit een zwart gelakte ondergrond met blauwe en goudkleurige versierselen.

Bijzonder bij dit blik is de spiegel aan de binnenkant van het deksel. Op het blik staan verschillende afbeeldingen van diverse oude meesters en schilderijen.  Alle afbeeldingen zijn musicerende gezelschappen zoals geschilderd door;

  • Toby E. Rosenthal - Morgenwijding bij S. Bach
  • Jan Miense Molenaer - Dame aan het klavier
  • Gerard Dou - Violist aan 't venster
  • Seymour Lucas - Een lied uit ouden tijd
  • Jan Steen - Zelfportret

Conditie
Dit antieke blik verkeert in een nette vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 12,5 cm.
  • Lengte: 27,5 cm.
  • Breedte: 20 cm.

Tobias "Toby" Edward Rosenthal (15 maart 1848 in New Haven, Connecticut - 23 december 1917 in München) was een Amerikaanse schilder.

Hij verhuisde in 1855 met zijn ouders naar San Francisco en studeerde daar schilderkunst bij Fortunato Arriola. In 1865 ging hij naar München, waar hij leerling was van de Koninklijke Academie onder leiding van A. Strachuber, Karl Raupp en Karl Theodor von Piloty. Hij ontving medailles in München in 1870 en 1883, en in Philadelphia in 1876. Afgezien van enkele bezoeken aan huis, bracht hij zijn professionele leven door in Europa.

Hij gaf lessen aan de California School of Design (nu bekend als het San Francisco Art Institute), waar Joseph Dwight Strong, Jr ook zijn student was.


Jan Miense Molenaer (Haarlem, circa 1610 - aldaar, 15 september 1668) was een Nederlandse kunstschilder uit de Barokperiode.

Hij verhuisde in 1636 naar Amsterdam met zijn vrouw, Judith Leyster (met wie hij trouwde op 1 juni 1636), die eveneens schilderde. De schilderstijlen van het echtpaar overlapten elkaar, en het is soms moeilijk om het werk van de twee te onderscheiden. Molenaer schilderde vooral genrestukken, portretten en enkele religieuze taferelen. Algemeen wordt aangenomen dat het talent van Leyster groter was dan dat van Molenaer.


Gerrit Dou, ook Gerard Dou genoemd, (Leiden, 7 april 1613 – aldaar begr., 9 februari 1675), was een Nederlandse kunstschilder.

Dou, geboren en overleden in Leiden, ging aanvankelijk in de leer bij zijn vader, Douwe Jansz. die glasschilder was. Daarna ging hij twee jaar in de leer bij de glasschilder Pieter Kouwenhorn. Op zijn veertiende ging hij drie jaar lang in de leer als (eerste) leerling van Rembrandt, die destijds samen met zijn vriend Jan Lievens een atelier had.

De taferelen werden vaak geschilderd als gezien door een boogvenster, wat de intimiteit van het tafereel bevorderde. Deze techniek heeft veel navolging gevonden. Ook perfectioneerde hij de licht/donker-effecten (chiaroscuro) door nachtstukken met kaarslicht te produceren, waarvoor hij buitengewoon veel voorstudie pleegde. Hij is ook bekend als Gerard Dou, een Franse versie van zijn naam die hij aan het einde van zijn carrière gebruikte.


John Seymour Lucas (21 december 1849 - 8 mei 1923) was een Victoriaans Engels historisch en portretschilder, evenals een ervaren theatrale kostuumontwerper. Hij werd geboren in een artistieke Londense familie (hij was de neef van de schilder John Lucas), en was oorspronkelijk opgeleid als houtsnijder, maar richtte zijn aandacht op portretschilderen en ging eerst naar de St. Martin's Lane Art School en later de Royal Academy Schools. Hier ontmoette hij collega-kunstenaar Marie Cornelissen uit Frankrijk, met wie hij in 1877 trouwde. Lucas' artistieke opleiding omvatte uitgebreide reizen door Europa, met name Nederland en Spanje, waar hij de Vlaamse en Spaanse meesters bestudeerde. Hij begon met exposeren in 1872, werd in 1886 verkozen tot geassocieerd lid van de Koninklijke Academie en in 1899 tot volwaardig Koninklijk Academicus.


Jan Havickszoon Steen (Leiden, 1626 – aldaar, begraven 3 februari 1679) was een Hollands kunstschilder uit de 17e eeuw, de tijd van de Noord-Nederlandse barokke schilderkunst. Zijn werken zijn wereldberoemd om zijn humorvolle en ironische kijk op het leven. De meeste bekendheid geniet hij om zijn vermakelijke schilderijen van een rommelig en wild huishouden, kroegtaferelen en kwakzalvers die met medicijnen liefdesverdriet proberen te verhelpen. Op zijn repertoire staan echter ook serieuze historiestukken, andere genretaferelen en enkele portretten. De Nederlandse uitdrukkingen 'een huishouden van Jan Steen' en 'leven in de brouwerij brengen' zijn aan hem ontleend.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken sieradenkistje

Onderwerp / Thema
Sieraden - spiegel - scharnierend - oude meesters

Decoratie
Diverse schilderijen

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Zwart - blauw - goud - meerkleurig

Materiaal
Blik - metaal - verf - glas

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - spiegel aan binnenzijde deksel

Tijdperk
Begin 20e eeuw

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
12,50 cm

Lengte
27,50 cm

Breedte
20,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel