VERKOCHT

Vorige Artikel 250 van 468 Volgende

Blikken vintage snoeptrommel voor toffees van Van Melle met diverse afbeeldingen van siervogels, zoals de Paradijsvogel, Ara en Pauw

Artikelnummer: BT-3529-21

Blikken vintage snoeptrommel voor toffees van Van Melle met diverse afbeeldingen van siervogels, zoals de Paradijsvogel, Ara en Pauw.

  • Vervaardiger: Woud & Bekkers Blikfabrieken
  • Vervaardigingsdatum: 1925 - 1928

Beschrijving
Groot hoog rechthoekige blikken snoeptrommel met afgeronde hoeken voor Van Melle toffees uitgevoerd met een scharnierend oversluitdeksel met aan drie zijden een afbeelding van verschillende vogels. De vierde zijde toont het logo van Van Melle en tekst.

De decoratie van dit schitterende winkelblik bestaat uit een blauwe ondergrond gedecoreerd met goudkleurige ranken met druiven. De siervogels op de drie zijden betreffen de Paradijsvogel, de Ara en de Pauw. Op de vierde zijde op een oranjekleurige ondergrond het logo van Van Melle en de tekst: N.V. van Melle's. Confectionary works. Breskens Holland, Rotterdam - Amsterdam.

Rechtsonderin in kleine belettering: Woud & Bekkers Amsterdam Dordt.  Op alle zijden in een oranje ondergrond de tekst "Van Melle's Toffees".

Het blik is verder rijk versierd met diverse florale motieven. Op het deksel is een veld te zien met het opschrift "JE MAINTIENDRAI".

De directeur van Van Melle, Izaak van Melle, drukte met graagte zijn stempel op de decoratie van de blikken, waarin de snoepjes van zijn bedrijf op de toonbank stonden in de periode 1925 – 1935.

Deze snoeptrommel betreft het originele blik uit de jaren 20! Het werd enkele decennia later in de jaren 90 hernieuwd uitgebracht als reproductie voor biscuits in een iets gewijzigde uitvoering.

Verblifa. De Vereenigde Blikfabrieken was een Nederlands bedrijf dat blikverpakkingen fabriceerde. De Vereenigde Blikfabrieken werd opgericht in 1912 en was het gevolg van een fusie tussen twee al langer bestaande Zaanse blikfabrieken.

In 1930 verwierf Verblifa praktisch alle aandelen in de Woud & Bekkers Blikfabrieken, die onder de vroegere naam Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon als zelfstandig bedrijf onder Verblifa doorging.

Conditie
Dieze schitterende blikken trommel van Van Melle voor toffees verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 28,50 cm.
  • Lengte: 15,50 cm.
  • Breedte: 15,50 cm.

Van Melle begon omstreeks 1840 als een bakkerij te Breskens. Melle begon halverwege de 19e eeuw met het maken van 'suikerbollen'. Een snoepje dat zijn Vlaamse bediende hem leerde. De ballen blijken enorm populair in een tijd dat snoep voor de meeste mensen een ongekende luxe is. In 1900 begon Izaak van Melle deze ook machinaal te produceren. Omstreeks 1920 startte Izaaks broer Dirk-Machiel met een fabriek voor biscuits en wafels, waaronder het Mariakaakje. Het volgende rijm werd ter verkoop gehanteerd:

Moeders! Bezit ge nog jeugdige kind'ren?
Zorgt voor Van Melle's biscuits in de kast.
Maar sluit ze weg. Want slechts dat kan verhind'ren.
Dat ge Uw kind'ren bij 't snoepen verrast.

Men zocht internationaal naar recepturen en vanaf 1926 werden toffees vervaardigd, alsmede de vruchtenkaramel en pepermuntkaramel die vanuit Polen werden geïntroduceerd. Deze snoepjes zijn wereldwijd nog altijd populair onder de namen Fruittella en Mentos.

Het bedrijf vond markten tot ver over de grenzen en in 1935 werd zelfs het eerste bedrijfsvliegtuig van Nederland, de Dubbele Arend, aangekocht. Op 11 september 1944 werd Breskens echter zwaar gebombardeerd door de geallieerden, waarbij ook de fabriek werd verwoest. In 1946 herstartte men de productie in Rotterdam.


Pauwen (Pavo) is een geslacht van middelgrote hoendervogels, waarvan de haan wordt gekenmerkt door een lange staart. Er zijn twee soorten: de blauwe pauw (Pavo cristatus) en de groene pauw (Pavo muticus). Naast het geslacht Pavo bestaat er ook het pauwengeslacht Afropavo met één soort: de congopauw (Afropavo congensis).

Ze vallen binnen de grote familie van de fazantachtigen (Phasianidae) op door hun gekleurde verenkleed en de grote sierveren van de mannetjes. In tegenstelling tot de kleurige verschijning van het mannetje is het vrouwtje van de blauwe pauw onopvallend gekleurd. Bij de groene pauw is het onderscheid tussen de beide seksen kleiner. De pauw is waarschijnlijk de oudst bekende siervogel.

Ara is een geslacht van vogels uit de familie van Psittacidae (papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld) en telt 8 soorten. Er zijn daarnaast negen soorten papegaaien waarvan de Nederlandstalige naam ook "ara" is, maar die in andere geslachten worden ondergebracht. In Suriname wordt de ara een raaf genoemd.

De groenvleugelara (Ara chloropterus) is een grote, kleurrijke vogel die behoort tot de familie der Psittacidae (papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld). Het is de grootste soort binnen het geslacht Ara.

Het verenkleed is dieprood. De teugels, omgeving van de ogen en de wangen bestaan uit witachtig gekleurde naakte huid; teugels en bovenste deel van de naakte wangen zijn bezet met een half dozijn of meer smalle stroken van kleine, rode, stoppelachtige veertjes. De middelste vleugeldekveren, binnenste armpennen, schouderdekveren en de schouders zijn groen. Ook de basis van de kleine vleugeldekveren is groen. De grote vleugeldekveren en de buitenste armpennen zijn blauw, de buitenvlaggen van de handpennen donkerblauw. De rug, de stuit en de boven- en onderstaartdekveren zijn hemelsblauw. De bovenzijde van de middelste staartveren is donkerrood, de uiteinden zijn blauw; overige grote staartveren blauw met rode buitenvlag aan het uiteinde; de onderzijde van de staart is donkerrood. De bovensnavel is hoornkleurig met uitzondering van een kleine grijszwarte vlek langs de snijranden en aan de punt; ondersnavel grijszwart. De oog iris is lichtgeel. De poten zijn donkergrijs, de nagels grijszwart. Tussen man en pop is nauwelijks verschil; pop veelal iets kleiner, kop ronder, snavel smaller. De lichaamslengte bedraagt 90 cm en het gewicht 1 kg.

De vogel heeft een erg sterke snavel die een bijtdruk kan produceren van 138 bar en boomtakken in tweeën kan breken. De snavel is daardoor in staat om zeer harde noten en zaden te kraken.

Paradijsvogels (Paradisaeidae) zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels, die vrijwel beperkt is tot Nieuw-Guinea en omringende eilanden, en het noordoosten van Australië. Enkele soorten komen ook op de Molukken voor. De paradijsvogels zijn uitgedost met zeer weelderige veren. Dit is het resultaat van ver doorgeschoten seksuele selectie wat mogelijk was door het ontbreken van natuurlijke vijanden.

Het zijn stevig gebouwde vogels met een vrij zware snavel en krachtige poten en tenen. Zij variëren in grootte van die van een spreeuw tot die van een kraai, maar sommige soorten lijken aanmerkelijk groter vanwege de verlengde flank- en staartveren. De bruine sikkelsnavel (Epimachus meyeri) meet totaal 97–100 cm, maar daarvan komt een groot deel voor rekening van de staart. De mannetjes van de meeste soorten zijn felgekleurd en getooid met sluiers, capes, waaiers en dergelijke. Deze zijn polygaam. Bij de minder opvallende soorten hebben mannetje en vrouwtje een vrijwel eender verenpak. Deze zijn veelal monogaam.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken snoeptrommel van Van Melle voor Toffees

Onderwerp / Thema
Vogels - bewaarblik - snoep - toffees - Van Melle

Decoratie
Tropische siervogels - Paradijsvogel - Ara - Pauw

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Blauw - goud - oranje - meerkleurig

Uitgever
Van Melle's Confectioneryworks Breskens - Holland

Vervaardiger
Woud en Bekkers Amsterdam Dordt

Merk
Van Melle Toffees

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Het originele Van Melle blik uit de jaren 20

Tijdperk
1925 - 1928

Kwaliteit
Goede vintage staat met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
28,50 cm

Lengte
15,50 cm

Breedte
15,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel