Vorige Artikel 279 van 468 Volgende

Vintage Wedrenspel van Jumbo, Hausemann & Hötte bv Amsterdam

Artikelnummer: SP-3463-21
€ 11,95
Voorraad 1 stuk

Vintage Wedrenspel van Jumbo, Hausemann & Hötte bv Amsterdam

  • Vervaardiger: Jumbo Spellen
  • Vervaardigingsdatum: 1957 - 1960

Beschrijving
Wel eens een paardenrace gezien? Het is geweldig spannend om de jockeys op hun vurige paarden naar de finish te zien galloperen! Ieder moment veranderd de situatie. Kijk, Bella is favoriet... doch daar dringt opeens een paard uit de achterhoede naar voren... zal ze nu toch nog verliezen?

Het speelbord is de renbaan en de opzetters verbeelden de paarden, die door 2 - 6 jockeys (de spelers) veilig over alle obstakels naar de finish moeten worden gebracht. Zijn er minder dan 6 jockeys, dan kan ieder twee of meer paarden laten lopen. Eerst wordt met de dobbelsteen om het hoogste aantal ogen geworpen. Wie dat heeft mag de eerste worp doen.  Alle paarden worden nu aan de start opgesteld en moeten tweemaal de baan afleggen, vóórdat ze door de finish mogen gaan. Let echter goed op de hindernissen van de eerste ronde, ze kunnen een paard vlak voor de eindstreep de overwinning ontnemen. De cijfers van de binnenste cirkel staan op de hindernissen van de eerste ronde, die van de buitenste cirkel op de tweede ronde. Elk paard wordt steeds zoveel vakjes vooruit gezet, als er ogen worden gegooid, natuurlijk met inachtneming van de bepalingen, die de hindernissen staan vermeld.

Spelregels staan aan de binnenzijde van het deksel van de doos.

Kinderen kunnen hiermee leuk ouderwets spelen, maar het spel staat ook gewoon mooi als brocante decoratie. Het Jumbo logo is geel met een zwarte rand. Het deksel heeft een smalle rode rand met geel kader langs de afbeelding op de doos. Het speelbord zit in drie delen gevouwen in de doos. 

Het spel wordt geleverd met toebehoren zoals; dobbelsteen en zes houten paardjes in verschillende kleuren. 

Conditie
Dit Wedrenspel verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Er is met pen gekrast aan de binnenzijde van het deksel. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 3,5 cm.
  • Lengte: 27,5 cm.
  • Breedte: 19,5 cm.

Koninlijke Jumbo BV is een Nederlands merk van bord- en gezelschapsspellen. Het bedrijf is gevestigd in Zaandam en heeft ongeveer 130 medewerkers.

Het merk was oorspronkelijk van de speluitgevers en -fabrikanten Hausemann & Hötte. Engelbert Hausemann, een Duitse handelsreiziger, stichtte op 1 januari 1853 een zaak in Amsterdam, een 'Agentuur en Commissie Zaak in Kramerijen', te vergelijken met een winkel van Sinkel. De zaak floreerde, het aanvankelijke onderkomen aan het Damrak werd verruild voor de Nieuwezijds Achterburgwal en ten slotte voor de Oudeschans 72 (woonhuis) en Kromboomssloot, dat als achtergelegen pakhuis als kantoor en magazijn diende.

Speelgoed vormde aanvankelijk een ondergeschikt deel van de Hausemann & Hötte-collectie, maar dat kwam wellicht alleen doordat er zo weinig speelgoed wás. Toen de tijden begonnen te veranderen, veranderde het speelgoed mee. Er kwam mechanisch speelgoed. In 1922 kwam met de Meccano-rage het eerste speelgoed in hun winkel. In de volgende jaren werd de speelgoedcollectie sterk uitgebreid met onder meer gummiballen van Continental Caoutchouc, poppenwagens van Heinrichmaier & Wünch, Juttapoppen van Dressel, Hohner-mondharmonica's en auto's en figuren van Lehmann.

Het olifantje Jumbo deed 1936 zijn intrede in het leveringsprogramma van Hausemann en Hötte. Men koos voor een olifant om daarmee aan te geven dat het speelgoed van Hausemann & Hötte zo sterk was dat men er op kon staan.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Wedrenspel - paardenrace

Onderwerp / Thema
Bordspel - familiespel - gezelschapsspel

Decoratie
Twee paarden en Jockeys

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Meerkleurig

Aantal spelers
Geschikt voor 2 spelers

Leeftijd
Vanaf 9 á 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Taal van spelregels
Nederlands

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Auteur(s)
Jumbo (Hausemann & Hötte)

Uitgever
Jumbo (Hausemann en Hötte)

Vervaardiger
Jumbo

Merk
Jumbo

Materiaal
Karton - hout - papier

Bijzonderheden
Geel met zwart Jumbo logo

Tijdperk
1957 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,50 cm

Lengte
27,50 cm

Breedte
19,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel