Vorige Artikel 285 van 468 Volgende

Mens erger je niet! Pop-O-Matic voor 2 tot 6 spelers, 1973

Artikelnummer: SP-3451-21
€ 11,95
Voorraad 1 stuk

Mens erger je niet! Pop-O-Matic voor 2 tot 6 spelers, 1973.

  • Vervaardiger: Papita
  • Vervaardigingsdatum: 1973

Mens erger je niet! is een bordspel voor twee tot zes spelers.

Beschrijving
De voorkant van het bord is geschikt voor 2 of 4 spelers, de achterkant voor 2, 3 of 6. Het is namelijk gewenst dat de spelers gelijkmatig langs het bord verdeeld zijn. Speelt men op de achterkant met vijf spelers, dan wordt een van de spelers niet direct door een andere speler achtervolgd, waardoor hij een oneerlijk voordeel heeft.

Bij dit spel heeft iedere speler vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om veilig op een van de eindcirkels te geraken. Eenmaal daar kan een pion niet meer worden verzet. Als dat met alle pionnen is gelukt, heeft men het spel gewonnen.

Elke speler heeft pionnen van een eigen kleur, een eigen beginpunt, en eigen eindcirkels waar andere pionnen niet mogen komen. De spelers gooien om beurten met een dobbelsteen en moeten een van hun pionnen met de klok mee het aantal cirkels verplaatsen dat de worp aangeeft. Als men een pion heeft aangeraakt is de keuze definitief en moet deze pion verplaatst worden. Wanneer een pion op een cirkel komt waar al een andere pion staat, dan wordt deze afgegooid (geslagen). Een afgegooide pion moet weer opnieuw in het spel worden gebracht en van voren af aan zijn ronde maken.

Als men het rijtje met de vier eindcirkels van de eigen kleur bereikt, mag men doortellend afhankelijk van het aantal gegooide ogen dit rijtje binnengaan. Het is niet verplicht om eerst 1 te gooien om het rijtje eindcirkels binnen te mogen lopen. Men zet het aantal stappen dat met de dobbelsteen is gegooid; als het eindpunt van de rij eindcirkels wordt bereikt, dan kan de pion niet verder worden verplaatst.

Wanneer een zes wordt gegooid mag de speler, indien voorradig, een nieuwe pion in het spel brengen. Daarna gooit hij nogmaals, en daarbij is hij verplicht met de zojuist net in het spel gekomen pion te spelen, met het risico een andere eigen pion af te gooien. Een speler moet ook zes gooien om te kunnen beginnen met zetten, aangezien pas dan een pion op het bord mag worden geplaatst. Hierdoor kan het gebeuren dat de speler een aantal beurten niet kan zetten. Dit kan ook gebeuren als al zijn pionnen zijn afgegooid en hij helemaal opnieuw moet beginnen.

Wordt er een zes gegooid terwijl er geen nieuwe pionnen voorradig zijn, dan kan met een willekeurige pion gespeeld worden. Ook dan krijgt de speler een extra beurt en wordt er met een willekeurige pion gespeeld.

Conditie
Dit spel verkeert in een nette vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 5 cm.
  • Lengte: 31,8 cm.
  • Breedte: 22,7 cm.

Mens erger je niet
De oorsprong van het spel ligt in India. Een vereenvoudigde versie van het traditionele Indiase spel Pachisi werd in 1896 onder de naam Ludo in Groot-Brittannië uitgebracht. Mens erger je niet! (Mensch ärgere Dich nicht) werd bedacht door de Duitser Joseph Friedrich Schmidt en verscheen in 1914 voor het eerst. In Nederland werd Mens erger je niet! in 1934 door Jumbo op de markt gebracht. In Vlaanderen wordt ook wel de benaming Paardjesspel gebruikt. Speelgoedproducent sio bracht een kindervariant uit onder de naam Huisje, Boompje, Beestje.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Mens erger je niet! Pop-O-Matic

Onderwerp / Thema
Bordspel - familiespel - gezelschapspel - dobbelspel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
rood - groen - geel - zwart

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 6

Leeftijd
Vanaf 5 à 8 jaar

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Speelduur
15 minuten tot 45 minuten

Merk
Papita

Materiaal
Karton - plastic - hout - papier

Bijzonderheden
Met automatische dobbelsteen

Tijdperk
1973

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
5,00 cm

Lengte
31,80 cm

Breedte
22,70 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel