VERKOCHT

Vorige Artikel 140 van 164 Volgende

Jumbo Hauseman & Hotte, Vliegende Hoedjes 1967

Artikelnummer: SP-3434-21

Jumbo Hauseman & Hotte,  Vliegende Hoedjes 1967. 

 • Vervaardiger: Jumbo Hausemann & Hötte
 • Vervaardigingsdatum: 1967

Beschrijving
Het leuke spel waar je hoedjes omhoog wipt en laat vliegen voor punten. Vliegende Hoedjes is een spel dat al vanaf rond 1930 bestaat en wordt al decennialang met veel plezier gespeeld. Vliegende Hoedjes is onder verschillende namen bekend: Hoedje Wip, Hoedje af, Hupla, Springende hoedjes en De vliegende hoeden.

Het spel is een variant op het alom bekende vlooienspel. De vlooien zijn bij dit spel vervangen door hoedjes en het wippen gebeurd met een wippertje. Met het wippertje moet je een hoedje in de lucht schieten en in de doos met gaten laten landen, ieder gaatje heeft een puntwaarde, diegene met de meeste punten wint het spel.

Plaats een hoedje op het laagste einde van het 'wippertje', een licht tikje op het hoogste deel doet het hoedje door de lucht vliegen. 

 • De beste afstand tussen doos en wippertje is 25 cm. 
 • Voor een hoedje dat in één der gaten terecht komt, krijgt de speler zoveel punten als het getal onder het gat aangeeft; valt een hoedje in een vakje waarin zich reeds één of meer hoedjes bevinden, dan krijgt de speler het aantal punten, vermenigdvuldigd met het aantal hoedjes dat zich in het gat bevindt.
 • Blijft een hoedje op het veld liggen. dan mag worden overgespeeld.
 • Voor een hoedje dat naast de doos valt, worden geen punten gegeven.
 • Bepaal vooraf het aantal te spelen ronden.
 • De speler die de meeste punten heeft behaald is de winnaar. 

Vanaf 6 jaar en ouder. Compleet met 4 wippertjes en vier hoedjes met speelveld.

Conditie
Dit spel verkeert in een goede vintage staat. De doos vertoont sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen doos

 • Hoogte: 4 cm. 
 • Lengte: 31,5 cm. 
 • Breedte: 20,5 cm. 

Jumbo (spellen) 
Jumbo is een bekende fabrikant van bord- en gezelschapsspellen. 

Engelbert Hausemann, een Duitse handelsreiziger, stichtte op 1 januari 1853 een zaak in Amsterdam, een 'Agentuur en Commissie Zaak in Kramerijen', te vergelijken met een winkel van Sinkel. Deze zaak was de voorloper van de huidige spellenuitgevers en -fabrikanten Hausemann & Hötte. 

Het eerste speelgoed dat het merk Jumbo ging voeren was het houten speelgoed dat begin jaren dertig werd geïmporteerd uit Duitsland. Het solide speelgoed luidde een nieuw tijdperk in. De oude grossierderij was niet opgewassen tegen de stroom van heel goedkope artikelen die na de crisisjaren vanuit Japan Europa overspoelde. De handel in kramerijen stagneerde. De koers werd bijgesteld richting speelgoed en spellen. Inmiddels groeide het besef dat kinderen al spelende leren en dat speelgoed bijdraagt aan de opvoeding en ontwikkeling. De vraag naar goed en verantwoord speelgoed groeide. Naast het houten Jumbospeelgoed bevatte de collectie poppen in alle denkbare soorten en maten, maar ook treinen van Hornby en Dinky Toys, beide afkomstig uit de Meccanofabriek.

In 1947 verscheen het eerste foldertje met Jumbospellen. Het eerste spel op de eerste pagina was Mens erger je niet!. Andere titels uit die tijd waren: Hamertje Tik, Ganzenbord, Lotto, Pim Pam Pet, Halma en Dobbertje Duik. Naast het assortiment aan spellen waren vooral Meccano en Schuco de merken die de omzet genereerden.

In 1978 verwierf Hausemann & Hötte het predicaat 'Koninklijk'.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Spel Vliegende Hoedjes - gezelschapsspel - familiespel

Onderwerp / Thema
Spel - behendigheid - geluk

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Rood - geel - groen - blauw

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 - Maximum aantal spelers: 4

Leeftijd
Vanaf 6 jaar en ouder

Moeilijkheidsgraad
Eenvoudig

Speelduur
15 minuten

Auteur(s)
Jumbo (Hausemann & Hötte)

Uitgever
Jumbo (Hausemann en Hötte)

Vervaardiger
Jumbo

Merk
Jumbo

Materiaal
Karton - plastic

Bijzonderheden
Zwart Jumbo logo

Tijdperk
1967

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,00 cm

Lengte
31,50 cm

Breedte
20,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel