Vorige Artikel 294 van 468 Volgende

Vintage spel - Original GO • Jumbo • 1978

Artikelnummer: SP-3432-21
€ 14,95
Voorraad 1 stuk

Vintage spel - Original GO • Jumbo • 1978

  • Vervaardiger: Jumbo (Hausemann & Hötte)
  • Vervaardigingsdatum: 1978

Beschrijving
Het spel Go, dat aanleiding geeft tot een afwisselende, soms adembenemende strijd en tot ontelbare variaties, waar een studie van vele eeuwen, de mogelijkheden niet van kon uitputten, is bij ons tot voor kort vrijwel onbekend gebleven. Pas tegen het eind van de 19e eeuw begint dit wonderlijke spel tot Europa door te dringen waar het tot omstreeks 1929 slechts aan enkele enthousiaste pioniers bekend was.

Het spel Go wordt wel het moeilijkste spel ter wereld genoemd. Go is een klassiek Oosters bordspel. Het doel van dit spel is om een zo groot mogelijk deel van het bord te bezetten. Dit doe je door jouw stenen te gebruiken en te proberen een zo groot mogelijk deel te omsingelen. Wat betreft populariteit kan het spel zich goed meten met het schaakspel. Wat betreft hoe ingewikkeld het is wint het zelfs. Een ander verschil is dat waar bij schaken de individuele kwaliteiten van de verschillende stukken van groot belang zijn, het bij Go zo is dat de go-stenen hun kracht uit aantallen en samenwerking halen.

Conditie
Dit bordspel verkeert in een nette vintage staat. De doos vertoont normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 4,5 cm.
  • Lengte: 39,3 cm.
  • Breedte: 27,3 cm.

Go is een, van origine Oost-Aziatisch, bordspel voor twee spelers. Het zou rond het jaar 2000 voor Christus bedacht zijn en wordt nog steeds in nagenoeg ongewijzigde vorm gespeeld. Het wordt door miljoenen beoefenaars gespeeld in het land van oorsprong, China, en de buurlanden Korea en Japan en daarbuiten. Het woord go (dat zowel op zijn Nederlands als op zijn Engels uitgesproken mag worden) is de Europese versie van de Japanse naam I-Go. In China heet het spel Weiqi, in Korea Baduk. In de genoemde landen is een groot aantal professionals actief.

In Nederland, België en de rest van Europa bestaan vele go-clubs, maar spelers van wereldformaat hebben die tot op heden nog niet voortgebracht.

Go wordt gespeeld op een bord met 19×19 lijnen die samen 361 kruispunten vormen. Het spel begint met een leeg bord; beide spelers hebben de beschikking over een voldoende aantal stenen. De speler die begint, heeft zwart, zijn tegenstander wit. Om de beurt doet elk van de spelers een zet op het aanvankelijk lege bord door een steen op een nog onbezet kruispunt te plaatsen. Een eenmaal gezette steen kan niet meer verplaatst worden, hoewel hij in het verloop van het spel wel door de tegenstander geslagen kan worden. Het bord wordt dus tijdens het spelen steeds voller. Zetten is niet verplicht; passen is toegestaan.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Bordspel - familiespel - gezelschapsspel

Onderwerp / Thema
Strategie

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Zwart - wit - rood

Aantal spelers
Geschikt voor 2 spelers

Leeftijd
Vanaf 12 jaar en ouder

Moeilijkheidsgraad
Moeilijker dan normaal

Taal van spelregels
Nederlands - Frans - Duits - Engels - Italiaans - Zweeds - Noors

Speelduur
45 minuten tot 2 uur

Auteur(s)
Jumbo (Hausemann & Hötte)

Uitgever
Jumbo (Hausemann en Hötte)

Vervaardiger
Jumbo

Merk
Jumbo

Materiaal
Karton - papier - plastic

Bijzonderheden
Met nederlandstalige spelregels

Tijdperk
1978

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
4,50 cm

Lengte
39,30 cm

Breedte
27,30 cm

Inhoud
Compleet

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel