Vorige Artikel 6 van 125 Volgende

Rechthoekige blikken doos met een oosterse vrouw met een schaal cacaobonen voor chocolade van Tjoklat-Fabriek N.V. Amsterdam

Artikelnummer: BT-3147-21
€ 14,95
Voorraad 1 stuk

Rechthoekige blikken doos met een oosterse vrouw met een schaal cacaobonen voor chocolade van Tjoklat-Fabriek N.V. Amsterdam.

  • Vervaardiger: Drenthina Hoogeveen 
  • Vervaardigingsdatum : 1920 - 1940 

Rechthoekig blik met scharnierend deksel, "Tjoklat, chocolade", wit, zwart en goudkleurig

Beschrijving 
Rechthoekig afgeplat vintage blik met afgeronde hoeken en uitgevoerd met een iets bollend deksel. Op het deksel, in wit reliëf, een geknielde of op haar onderbenen zittende Aziatische vrouw met in haar opgeheven handen een schaal met cacao-vruchten. Deze afbeelding is in het zwart omlijst met de tekst "TJOKLAT chocolade". Het deksel is verder omlijst met een Oosters geïnspireerde decoratie. De buitenkant van het deksel en de dekselrand zijn afgewerkt met een op kant lijkende versiering.

Aan de onderkant in reliëf gemerkt met een cirkel met daarin de tekst "Tjoklatfabriek NV Amsterdam"

Conditie
Dit blik verkeert in een originele vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 2 cm.
  • Lengte: 23,5 cm.
  • Breedte: 12 cm.

Tjoklat was een chocoladefabriek die door Willem Cornelis Sickesz junior (1886-1971) op 2 juni 1924 in Amsterdam als naamloze vennootschap werd opgericht. De oorspronkelijke naam van de fabriek was Holland(sch)-Zwitsersche Chocoladefabriek Amsterdam. De voornaamste producten waren chocoladerepen en pastilles (chocolaatjes).

In het jaar 1925 produceerde de fabriek al 63 miljoen repen onder de naam Hollandsch-Zwitsersche chocolade reep. De eerste producten met de merknaam Tjoklat verschijnen pas in september 1936 op de markt. "Tjoklat" was het Maleise woord voor "chocolade". Het merkteken was sindsdien een afbeelding van een knielende Indonesische vrouw met een schaal cacaovruchten in haar handen. Het was een ontwerp van het bureau van de grafisch ontwerper Jannes de Vries. De tekenaar was vermoedelijk de in Oosterhesselen geboren schilder Berend Hoving. Model stond de Engelse Mady Townsend, een goede vriendin van W.C. Sickesz junior. Alle Tjoklat producten werden met Indische rietsuiker bereid. Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd een serie witte bakelieten dozen (ovaal en rond) met pastilles uitgebracht, waarbij het merkteken was uitgevoerd als camee. 

Na de oorlog kreeg de fabriek met het merkteken Tjoklat haar grootste bekendheid. De fabriek veranderde in 1950 haar naam in Tjoklat-Fabriek NV Amsterdam. De bakelieten dozen werden door blikken dozen met reliëf vervangen. In 1972 werd de fabriek in een besloten vennootschap veranderd en de naam gewijzigd in Tjoklat B.V. In 1974 nam Meneba de Tjoklat chocoladefabriek over. In 1978 werd de fabriek in Amsterdam gesloopt, zeven jaar na het overlijden van de stichter. In 1984 nam Baronie-De Heer in Alphen aan den Rijn de chocoladefabriek in Vlaardingen over. De merknaam en het merkteken van Tjoklat worden nog steeds gebruikt.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Chocoladeblik

Onderwerp / Thema
Tjoklat - chocoladeblik - snoepblik - blik - productverpakking - houder

Decoratie
Figuur - vrouw - vrucht - flora - schaal - cacaobonen - serviesgoed

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goud - zwart - wit

Uitgever
Tjoklatfabriek NV Amsterdam

Vervaardiger
Drenthina Hoogeveen

Merk
Tjoklat

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - reliëf

Tijdperk
1920 - 1940

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
2,00 cm

Lengte
23,50 cm

Breedte
12,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2021 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel