A R C H I E F

Vorige Artikel 266 van 2905 Volgende

Ovaal vintage blik van Knorr, "Met Knorr krijg je de smaak te pakken"

Artikelnummer: BT-3115-21

Ovaal vintage blik van Knorr, "Met Knorr krijg je de smaak te pakken".

  • Vervaardiger: Knorr - Unilever
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 80

Beschrijving
Prachtige ovale blikken trommel uitgevoerd met een los oversluitdeksel. Het blik heeft afgeschuinde hoeken en betreft een bewaarblik voor gedroogde soepen. De decoratie van dit blik bestaat uit een aantal rijk versierde nostalgische afbeeldingen. Zowel op het deksel als de voorzijde van het blik toont een afbeelding een oude kruidenierszaak die koloniale waren verkocht. De andere zijde heeft een afbeelding van een klassieke T-Ford met Maizena reclame. Op de korte kanten is het blik rijk versierd met diverse Knorr producten. Op de voor- en achterzijde een kader met de tekst: "Met Knorr krijg je de smaak te pakken".

Een bijzonder fraai blik voor de verzamelaar.

Conditie
Dit blik van Knorr verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 14 cm.
  • Lengte: 17,5 cm.
  • Breedte: 12 cm.

Knorr is een voedingsmerk dat als gevolg van de overname van Bestfoods onderdeel is geworden van Unilever. Van alle Unilevermerken is Knorr in omzet het grootste individuele merk.

De onderneming werd in 1838 opgericht in Heilbronn, door de Duitser Carl Heinrich Knorr nadat hij was begonnen te experimenteren met het drogen van voedsel. Zijn zoons breidden het assortiment in 1870 verder uit met een mengsel van gedroogde groenten en kruiden dat diende als smaakversterker voor soep.

Het assortiment is door de jaren uitgebreid. Knorr was vooral bekend van droge soepmixen en bouillonblokjes, later werden ook sauzen en ingrediënten voor internationale gerechten aan het assortiment toegevoegd.


Koloniale waren
Onder koloniale waren verstaat men een aantal goederen zoals die uit de voormalige koloniën afkomstig waren of daar werden verbouwd. Het betrof voornamelijk voedings- en genotmiddelen zoals koffie, thee, cacao, tabakswaren, (riet)suiker, specerijen, aardappelen en palmolie. Soms werd ook uit de koloniën afkomstige textiel of soortgelijke producten verkocht.

Het begrip werd zeker al in de 18e eeuw gehanteerd, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Er bestonden groothandelsfirma's in koloniale waren en, naarmate deze goederen voor een breder publiek ter beschikking kwamen, verschenen ook detailhandels in tal van plaatsen. Naarmate echter de transportmiddelen goedkoper werden, verdween het min of meer avontuurlijke karakter van deze handel, en daarmee ook de noodzaak tot specialisatie in dit soort producten. De winkeliers verbreedden hun assortiment tot, bijvoorbeeld, kruidenierswaren. Sommige firma's specialiseerden zich echter geleidelijk op één bepaald product, zoals koffie of textiel. Uiteraard werd door de grotere firma's ook de verwerking ter hand genomen.

De handel in koloniale waren was voor sommige firma's zeer profijtelijk en er werd door hen fortuin mee vergaard. Diverse grote bedrijven, zoals Douwe Egberts (koffie), Van Nelle (koffie, thee en tabak), en Colruyt (warenhuisketen) zijn uit handel in koloniale waren voortgekomen.

De term "koloniale waren" verdween echter. Ze leeft nog voort in enkele oude panden, enkele opschriften en in sommige literaire werken.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Bewaarblik voor gedroogde soepen

Onderwerp / Thema
Knorr - soep - koloniale waren - productverpakking

Decoratie
Interieur oude kruidenierszaak - klassieke wagen met opschrift Maizena

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Meerkleurig

Uitgever
Carl Heinrich Knorr

Vervaardiger
Knorr - Unilever

Merk
Knorr

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Ovale vorm met afgeschuinde hoeken - los oversluitdeksel

Tijdperk
Jaren 80

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
14,00 cm

Lengte
17,50 cm

Breedte
12,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel