A R C H I E F

Vorige Artikel 288 van 1099 Volgende

Ronde koektrommel met geschulpte rand en pastelkleurig bloemdecor voor Verkade

Artikelnummer: BT-3111-20

Ronde koektrommel met geschulpte rand en pastelkleurig bloemdecor voor Verkade. 

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabrieken 
  • Vervaardigingsdatum: 1945 / 1980 

Beschrijving  
Schitterende ronde brocante koektrommel uitgevoerd met een los bolvormig overkragend oversluitdeksel. Deze koektrommel is dubbelwandig en zowel de rand van het blik en het deksel zijn geschulpt. De binnenzijde van de blikken doos is vervaardigd zonder naden. De buitenkant heeft een felsnaad. Losse sluitrand aan het deksel.

De decoratie van dit blik bestaat uit een crèmekleurige ondergrond met geaquarelleerde bloemmotieven in roze en paars. Gouden rand. 

Conditie
Dit blik verkeert in een brocante staat met verschillende sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Diameter: 18.4 cm. 
  • Hoogte: 5.5 cm. 

Brocante
Het woord brocante betekent: tweedehands, oud, curiosa.

Het woord ’brocante’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent letterlijk vertaalt 'tweedehands' of 'vlooienmarkt'. In het Nederlands duidt 'brocante' vaak op producten met een oud en gebruikt uiterlijk, zoals een brocante oude kast, tafel of spiegel. Brocante zijn vaak oud en hebben een doorleefd karakter. Brocante zijn alleen niet oud genoeg om als antiek gezien te worden. Antiek moet namelijk minimaal 50 jaar oud zijn. Binnen brocante zijn er twee soorten: oude en nieuwe brocante.

Oude brocante zijn, zoals woord al zegt, oud, gebruikt en doorleefd. Zo is de verf afgebladderd, zijn er scheurtjes zichtbaar of staan de poten scheef. Dit geeft de oude brocante hun karakteristieke en doorleefde uiterlijk wat een landelijke sfeer met zich meebrengt. Hierdoor geven brocante een ongedwongen en landelijke sfeer aan de inrichting, wat brocante zeer geliefd maakt. Deze kleine ’gebreken’ van brocante zijn bovendien ook een verschil vergeleken met antiek, waar dit soort 'defecten' niet gewenst zijn en vaak worden gerepareerd.

Nieuwe brocante is misschien een vreemde term, omdat hierboven gesteld werd dat brocante oud zijn. Nieuwe brocante zijn dan ook nieuwe producten, maar in de stijl van oude brocante. Zo is de verf er bij nieuwe brocante opzettelijk afgeschuurd, om zo het uiterlijk te creëren van oude brocante. Dit brengt een bepaald voordeel met zich mee: de nieuwe brocante hebben niet de 'defecten' die oude brocante kunnen hebben, zoals de laden van de kast sluiten niet helemaal goed meer op een tafel die wiebelt. Zo heb je dus wel het uiterlijk en de sfeer van een oude brocante, maar niet de lasten en ongemakken van oude brocante.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koektrommel - koekblik

Onderwerp / Thema
Koektrommel - blik - productverpakking - houder - koek - biscuits - bloemendecor - bewaarblik

Decoratie
Pastelkleurig bloemenpatroon

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Beige - roze - blauw - groen

Uitgever
Verkade's fabrieken Zaandam

Vervaardiger
Verblifa (vereenigde blik fabrikanten)

Merk
Verkade

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los geschulpt oversluitdeksel

Tijdperk
1945 - 1980

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
5,50 cm

Diameter
18,40 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel