VERKOCHT

Vorige Artikel 259 van 2905 Volgende

Groen rechthoekig blik, "Assam thee", op deksel Indiaas theedrinkend gezelschap

Artikelnummer: BT-3107-20

Groen rechthoekig blik, "Assam thee", op deksel Indiaas theedrinkend gezelschap.

  • Vervaardiger opdrachtgever: erven de wed. J. van Nelle 
  • Vervaardigingsdatum: 1958 - 1960 

Beschrijving  
Rechthoekige groen met goud gedecoreerde vintage blikken trommel met op het deksel een tafereel van twee theedrinkende Hindoe vrouwen, die door een man worden bediend. Op de achtergrond een decor van Indiase gebouwen en palmbomen. Uitgevoerd met een gewelfd, oversluitend scharnierend verhoogd deksel met drie omhang scharnieren.

De decoratie van het blik bestaat verder uit een groene ondergrond met gouden ringen op zijkanten. Tekst in bodem: ASSAM THEE. 

Conditie
Dit ASSAM theeblik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van omschrijving.

Formaat  

  • Hoogte: 6.5 cm. 
  • Lengte: 15.6 cm. 
  • Breedte: 12.5 cm. 

Assam thee
De zwarte thee Assam komt uit de staat Assam in India en wordt sinds 1838 ook buiten India gedronken. De eerste kwart eeuw kon deze thee nog niet concurreren met Japanse en Chinese theeën die al sinds de 17e eeuw in Europa gedronken werden. Ongeveer de helft van de totale thee-oogst uit India is Assam. Daarmee is het populairder dan de twee andere belangrijkste Indiase theeën, Darjeeling en Nilgiri.

Assam wordt twee keer per jaar geplukt; tijdens de 'First Flush' (de eerste pluk) net na de winter en tijdens de 'Second Flush' tegen het einde van de lente. Thee van de First Flush is lichter van kleur en smaak. Assam is een uitermate geschikte thee voor het bereiden van melanges. Hier geldt dat zowel de verschillende soorten Assams goed te mengen zijn, als dat het zich goed laat mengen met andere soorten thee. Zo is Assam erg populair in English Breakfast en Irish Breakfast.

Om te garanderen dat melanges met Assam niet als pure Assam worden verkocht heeft de 'Tea Board of India' de taak op zich genomen te garanderen dat de inhoud van de thee overeenkomt met de naam die deze wordt meegegeven. Voor Assam, Darjeeling en Nilgiri zijn drie keurmerken ontworpen die op de verpakking van deze echte thee wordt weergegeven.

Asam thee is een thee met een rijke 'body', sterk en met een duidelijke moutsmaak. Wanneer de smaak (te) scherp is, kan hij lekker smaken met een wolkje melk.


Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee.

De term 'zwarte thee' wordt in Engeland ook gebruikt om een kop thee zonder melk aan te duiden, omdat het toevoegen van melk daar een vast gebruik is.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Theeblik - theetrommel

Onderwerp / Thema
Thee - blik - ASSAM - zwarte thee - productverpakking

Decoratie
Indiaas theedrinkend gezelschap - Hindoe vrouwen - man - serviesgoed - gebouwen - palmbomen

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Groen - goud - meerkleurig

Uitgever
Van Nelle

Vervaardiger
Erven de wed. J. van Nelle

Merk
ASSAM THEE

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1958 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
6,50 cm

Lengte
15,60 cm

Breedte
12,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2023 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel