A R C H I E F

Vorige Artikel 293 van 1399 Volgende

Vintage blikken koffiebus van Albert Heijn, koffiebranders sinds 1895

Artikelnummer: BT-3106-20

Vintage blikken koffiebus van Albert Heijn, koffiebranders sinds 1895

  • Vervaardiger: Albert Heijn
  • Vervaardigingsdatum: 1970 - 1980

Beschrijving
Rechthoekige hoge blikken koffiebus in een mooie vintage staat. Dit blik is uitgevoerd met een los insluitdeksel met een hoge rand, waarop een manspersoon met de tekst: "Albert Heijn koffiebranders sinds 1895".  De decoratie van dit blik bestaat uit een groene ondergrond met goudkleurige, bruine en roze details. 

Op de zijkanten diverse afbeeldingen met als onderwerp het koffieplukken op de plantage, het koffiebranden, het vervoer per schip en locomotief en tenslotte de verkoop in de winkel.

Conditie
Dit koffieblik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 18 cm. 
  • Lengte: 11,8 cm. 
  • Breedte: 9 cm. 

Albert Heijn. 
Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn. De basis voor de eigen productiebedrijven werd in 1911, eveneens te Zaandam, gelegd waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek.

In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. Anton Jurgens van Anton Jurgens' Margarinefabrieken N.V., een van de voorlopers van Unilever, kocht de helft van het gewone aandelenkapitaal (die hij overigens na onenigheid met de heer Heijn in 1927 weer verkocht). In datzelfde jaar namen schoonzoon Johan Hille en zoons Jan en Gerrit Heijn de leiding over.

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat Hofleverancier. Anton Jurgens werd uitgekocht.

Albert Heijn sr. overleed in 1945 op 80-jarige leeftijd. Drie jaar later ging het bedrijf naar de beurs, Albert Heijn jr. overleed op 13 januari 2011.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koffieblik - koffiebus - bewaarblik

Onderwerp / Thema
Koffie - blik - bus - productverpakking - opslag - bewaren - keuken

Decoratie
Koffieplukken - plantage - koffiebranden - vervoer - schip - locomotief - verkoop - winkel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Bruin - goud - groen - roze

Uitgever
Albert Heijn - Ahold

Vervaardiger
Albert Heijn B.V.

Merk
Albert Heijn

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los inzetdeksel

Tijdperk
1970 - 1980

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
18,00 cm

Lengte
11,80 cm

Breedte
9,00 cm

Inhoud
Geschikt voor één pak koffie

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel