A R C H I E F

Vorige Artikel 309 van 1399 Volgende

Vintage set van twee Bolletje blikken met het lachende bakkertje

Artikelnummer: BT-3083-20

Vintage set van twee Bolletje blikken met het lachende bakkertje. 

  • Vervaardiger: Bolletje BV
  • Vervaardigingsdatum: 1955 - 1980

Beschrijving 
Set van twee vintage blikken van Bolletje. De beschuitbussen zijn uitgevoerd met een los oversluitdeksel. De blikken hebben een crémegele ondergrond met rode ruit en daarin het bekende 'Bolletjesbakkertje'. Het lachende bakkertje met een beschuit in zijn hand, werd ontworpen door striptekenaar Marten Toonder, ook bekend van de strips van Tom Poes en Ollie B. Bommel. 

Conditie
Deze blikken verkeren in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

Beschuitbus:

  • Hoogte: 22,5 cm. 
  • Diameter: 11 cm. 

Kleine beschuitbus:

  • Hoogte: 13,5 cm. 
  • Diameter: 9 cm. 

Bolletje historie 
Gerardus Johannes ter Beek (1843-1933) startte aan het einde van 1867 een bakkerswinkel aan de Grotestraat in Almelo, in een pand dat zijn vader Albertus Antonius (1802-1868), die onder andere broodverkoper was, vlak voor zijn dood voor hem had gekocht. Dit bedrijf zou de start zijn van een familiebedrijf dat vanaf halverwege de 20e eeuw bekend zou worden onder de naam Bolletje.

Gerardus' zoon Albert (1877-1958) zette het bedrijf van zijn vader voort, maar legde zich meer toe op het bakken van beschuit. Reeds in de jaren '20 zette hij deze beschuiten met behulp van zijn bakfiets tot in Deventer af. Zijn vrouw stond in de bakkerswinkel in Almelo. Heden zijn in dit pand de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij en het bakkerijmuseum De Meelzolder gevestigd. Het echtpaar kreeg vijf zonen en twee dochters die aanvankelijk allemaal in het familiebedrijf gingen werken. Oudste zoon Gerard ter Beek (1915-2006) werd verantwoordelijk voor de bakkerij. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten de beschuitproductie groot aan te pakken.

In 1954 startten de vijf broers een industriële bakkerij aan de Turfkade in Almelo. Johannes Antonius (Jan) ter Beek (1916-2006) was de initiatiefnemer tot wijziging van de merknaam "Ter Beek's Beschuit". Broer Gerard bedacht de naam "Bolletje". Bolletje ontwikkelde zich tot 's lands grootste beschuitproducent, mede dankzij een uitgekiend reclamebeleid van Jan ter Beek met medewerking van reclamebureau De Zuil uit Enschede. Het bedrijf werd beroemd vanwege de reclamespreuk: "Ik wil Bolletje!", later uitgeroepen tot de reclameslogan van de twintigste eeuw. In 1962 werd overgegaan tot samenwerking met het eveneens in Almelo gevestigde bakkersbedrijf Bachman Bakeries, dat gespecialiseerd was in het produceren van zoutjes.

In 1975 werd Arks Bakkerijen B.V. in Heerde overgenomen. In 1978 werd een nieuwe roggebroodfabriek geopend in Almelo. Daarna werden talloze andere bedrijven opgekocht, als Tumro uit Roermond, Smarius uit Tilburg, Meursing uit Amersfoort en Schriek's Koekfabriek uit Oosterhout. In 1983 werd het merk Varopa opgekocht. In 1994 werd Kelderman Broodspecialiteiten BV uit Naarden overgenomen en in 2000 volgde Jaffa Bakkerijen B.V. uit Amsterdam.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van twee Bolletje blikken

Onderwerp / Thema
Beschuit - bakker - bolletje - productverpakking

Decoratie
Bakkertje met beschuitje

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme - rood

Uitgever
Bolletje BV

Ontwerper
Marten Toonder

Merk
Bolletje

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Losse oversluitdeksels

Tijdperk
1955 - 1980

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
22,00 cm - 13,50 cm

Diameter
11,00 cm - 9,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel