VERKOCHT

Artikel 335 van 2902

Vintage Carstens Tönnieshof West-Germany aardewerk, vaas met greep model 7307-23

Artikelnummer: AW-3077-20

Vintage Carstens Tönnieshof West-Germany aardewerk, vaas met greep model 7307-23

  • Vervaardiger: Carstens Tönnieshof
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 1950 - 1970

Beschrijving
Vintage oranje-rode aardewerk West-Germany vaas uit de jaren 1950 - 1970 gemaakt door de firma Carstens Tönnieshof. Een vaas met een handgreep en een ruw oppervlak dat te danken is aan zijn diepe structuur van een grote bloemvorm. Een mooi exemplaar voor in elk modern of jaren 60 interieur.

Conditie
Deze West-Germany vaas van Carstens Tönnieshof verkeert in een nette vintage staat. Minimale sporen van gebruik of aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Geen breuk, geen chips. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Gegevens

  • Model: 7307-23
  • Hoogte: 23 cm.
  • Diameter onderkant: 11 cm.

Carstens
Carstens maakte vazen van roodbruine klei en signeerde de producten duidelijk aan de onderkant met twee ingebakken huisjes met een T en een C eronder. Dit logo werd gevolgd door het modelnummer en een getal dat de hoogte in cm. aangaf. Verder de naam ‘W.-GERMANY’. Soms staat er op de bodem een driecijferig modelnummer gevolgd door een enkel nummer. 1 geeft hierbij  het kleinste model aan en 6 het grootste.

Stickers – Carstens gebruikte goudkleurige stickers met daarop ‘TÖNNIESHOF Carstens W-GERMANY’.

Carstens gebruikte veel verschillende decors met veel details zoals Manilla, Atelier, Ankara en Altamira. Het decor Ankara werd gecreëerd door op sommige delen was aan te brengen voor het de oven inging, hierdoor kon het glazuur op juist deze plaats niet hechten.

West-Germany Aardewerk
De jaren ’50, ’60 en ’70 waren een bloeitijd voor de keramiekfabrieken in het toenmalig West-Duitsland. Er konden grote series keramiek vervaardigd worden. Ook kregen ontwerpers alle ruimte om te experimenteren met verschillende glazuren, patronen en vormen. Vooral producent Schreurich zette de toon met kleurrijke en bijzondere ontwerpen in allerlei maatvoeringen in een stijl die momenteel onder de naam West-Germany vazen aangeduid wordt.

Wat enkele tientallen jaren geleden nog ‘die lelijke vazen’ genoemd werden, zijn inmiddels heuse verzamelobjecten geworden. Zo zie je maar dat lelijkheid een subjectief begrip is dat erg aan tijd is gebonden. Deze vazen werden gemaakt door vloeibare klei in een mal te gieten en dit te laten drogen tot het hard was. Na het drogen werd het glazuur opgebracht. Vervolgens gingen de vazen de oven in. Tijdens dit proces werd het glazuur geactiveerd en ontstonden er prachtige kleurschakeringen, druppels en schuimende klodders. Hierdoor en ook omdat de vazen met de hand gedecoreerd werden kreeg elke vaas een uniek uiterlijk. De term ‘fat lava’ is ontstaan vanwege de gelijkenis met vulkanische lava en omdat het glazuur zo dik opgebracht werd.

Op de onderkant is het vormnummer te lezen, opgelegd of ingegraveerd. Het eerste getal geeft de vorm aan van het model van de vaas. Het tweede getal is de hoogte in cm. Ook kan men nog aflezen de tekst ‘W-Germany’ en soms ook een logo. Op de vaas werd een sticker geplakt met de naam van de fabriek. De stickers zijn ook een belangrijk hulpmiddel bij de identificatie.

De West-Duitse keramiekfabrieken brachten op de onderkant van de vazen het merk Made in West Germany, West Germany of gewoon W.Germany aan. Dit is zo blijven bestaan tot 1990 toen de DDR ophield te bestaan en Duitsland weer één land werd. 

Fat Lava (Vette Lava)
De termen Fat Lava en West-Germany Aardewerk worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben technisch een andere betekenis. Fat Lava verwijst specifiek naar een soort dikke glazuur die het object een dikke lava-achtige uitstraling geeft. Dit type glazuur werd in deze periode veel gebruikt door de Duitse aardewerkfabrikanten. De term Fat Lava zelf is echter van veel recentere datum. Er is gesuggereerd dat de term Fat Lava voor het eerst opkwam met een tentoonstelling die werd samengesteld door Dr.Graham Cooley tijdens het King's Lynn Arts Festival in 2006, maar de term werd eigenlijk minstens een decennium eerder door verkopers in Duitsland gebruikt en zal mogelijk te wijten zijn aan een enigszins gebrekkige computervertaling die met "Fat" op de proppen kwam, terwijl de nauwkeurigere term "Thick" zou moeten zijn. De precieze oorsprong blijft waarschijnlijk onzeker, maar het is in ieder geval ouder dan de Fat Lava-tentoonstelling en de bijbehorende catalogus.

Land van herkomst
West-Duitsland

Soort object
Aardewerk vaas (West-Germany)

Onderwerp / Thema
Vaas - aardewerk - Carstens Tönnieshof - West-Duitsland

Categorie
Aardewerk - keramiek

Kleur
Oranje-rood - bruin

Uitgever
Carstens Tönnieshof

Vervaardiger
West-Germany Carstens Tönnieshof

Merk
Carstens

Materiaal
Aardewerk - keramiek - glazuur

Bijzonderheden
Geglazuurde aardewerk West-Germany vaas

Tijdperk
Jaren 1960 - 1970

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
23,00 cm

Diameter
Onderkant 11,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel