A R C H I E F

Vorige Artikel 319 van 1099 Volgende

Clipper, vintage spel RISK in rode doos, het wereldspel van grote klasse

Artikelnummer: SP-3075-20

Clipper, vintage spel RISK in rode doos, het wereldspel van grote klasse.

 • Vervaardiger: Clipper
 • Vervaardigingsdatum: 1980

RISK het wereldspel van grote klasse! 

Beschrijving
Risk, het bekende strategie spel met de opdrachtenkaarten. Voor 2 – 6 spelers vanaf 10 jaar. Van spellenuitgeverij Clipper. Prachtig RISK spel in de oude uitgave met de rode doos uit 1980. Het spel is helemaal compleet!

Inhoud:

 • Spelbord
 • Spelregels
 • 6 doosjes met gekleurde legers
 • Opdrachtkaartjes
 • Legerkaarten
 • Drie blauwe en drie rode dobbelstenen.

Door de komst van nieuwere (niet betere) uitvoeringen is deze uitgave een zeldzaam collectors item geworden. Uitgegeven door Clipper.

RISK is een strategisch spel waarbij door tactisch denken en door op de juiste plaatsen tegenstanders aan te vallen en uit te dagen middels een dobbelsteenduel landen en zelfs hele werelddelen verovert kunnen worden. RISK is een klassieker onder de strategiespellen en is een van de meest gespeelde bordspelen ter wereld.

Conditie
Dit originele Risk-spel verkeert in een goede en nette vintage staat. De doos vertoont diverse sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving. 

Formaat doos

 • Hoogte: 4 cm.
 • lengte: 51 cm.
 • Breedte: 26 cm.

Risk is de verzamelnaam voor een grote hoeveelheid versies en varianten van soortgelijke strategische bordspellen, afgeleid van het oorspronkelijk door Miro en later door Parker Brothers uitgegeven bordspel (Parker Brothers is sinds 1992 een merk van Hasbro). Risk is bedacht in 1957 door de Franse Oscarwinnaar Albert Lamorisse en oorspronkelijk door Miro uitgebracht onder de titel La Conquête du Monde.

Risk is een klassieker onder de strategiespellen en is een van de meest gespeelde bordspellen ter wereld.

Gedurende de jaren vijftig vormde Parker Brothers een alliantie met het Franse bedrijf Miro in Parijs voor de productie en distributie van hun spellen in Frankrijk. Als ruil produceerde en distribueerde vervolgens Parker Brothers spellen van Miro in de Verenigde Staten.

In de zomer van 1957 benaderde Jean Boisseau van Miro Parker Brothers met het spel La Conquête du Monde, dat Albert Lamorisse uitgevonden had tijdens een vakantie in oftewel Nederland oftewel Duitsland (over welk land het nu precies is geweest is nog discussie). Deze oorspronkelijke Franse versie is uitermate zeldzaam en kostbaar.

Na twee jaar testen werden de Franse regels aangepast aan de Amerikaanse smaak en in 1959 lanceerde Parker Brothers het spel Risk Continental Game. De naam "RISK" wordt over het algemeen toegeschreven aan de kleinkinderen van een verkoper bij Parker Brothers wier voornamen met respectievelijk R, I, S en K beginnen. Het woord is echter tevens Engels voor risico.

De beschrijving van de eerste Amerikaanse versie was (vertaald) "Je gaat het ongewoonste spel spelen van alle spellen die de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Het is niet moeilijk, maar omdat het zo ongewoon is zul je baat hebben bij het lezen van de regels voor het beginnen van het spelen van het spel. Er wordt geen poging gedaan om je de speelstrategie bij te brengen omdat elke speler zijn eigen stijl zal ontwikkelen tijdens het spelen van het spel".

Vanaf de eerste Riskversie in 1959 (waar slechts 1 leger per land geplaatst mocht worden) tot de enorme veelvoud van Riskversies gedurende de vijftig jaar daaropvolgend hebben vele speelwijzen de revue gepasseerd. Enkele van de grootste wijzigingen in de Hasbro-uitgave van het bordspel in de loop der jaren waren de introductie van opdrachten en de hoeveelheid beschikbare legers bij aanvang. Nog steeds verschillen de regels weer per nieuwe editie en per land van uitgave.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Strategiespel - bordpel - familiespel

Onderwerp / Thema
Risk - Clipper - spel - strategie - dobbelsteen - oorlog

Decoratie
Rode doos

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Rood - meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 - Maximum aantal spelers: 6

Leeftijd
Vanaf 9 á 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Normaal

Speelduur
Heel lang

Auteur(s)
Albert Lamorisse

Uitgever
Spelfabrikant Clipper

Vervaardiger
Miro - Hasbro - Parker Brothers

Ontwerper
Albert Lamorisse

Merk
Clipper

Materiaal
Karton - plastic - hout - papier

Bijzonderheden
Rode doos - origineel spel

Tijdperk
1980

Kwaliteit
Goede vintage staat - doos met sporen van slijtage

Hoogte
4,00 cm

Lengte
51,00 cm.

Breedte
26,00 cm

Inhoud
Compleet

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel