A R C H I E F

Vorige Artikel 362 van 1399 Volgende

Vintage blikken koffiebus met diverse afbeeldingen met betrekking tot het vervoer van koffiebonen

Artikelnummer: BT-3027-20

Vintage blikken koffiebus met diverse afbeeldingen met betrekking tot het vervoer van koffiebonen. 

  • Vervaardiger: onbekend
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 50 - 60

Beschrijving
Vintage blikken koffiebus uitgevoerd met een los rood oversluitdeksel. De decoratie van deze bus bestaat uit een créme-gele ondergrond met diverse vrolijke tekeningen met betrekking tot het vervoer van koffiebonen in de basiskleuren rood, geel en blauw.

Conditie
Dit blik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 17 cm. 
  • Diameter: 10 cm. 

Een koffieboon is een zaad van de koffieplant. Deze zaden worden koffiebonen genoemd maar botanisch gezien is dit niet juist. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht, een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon wordt daarom koffieboon genoemd. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant.

De koffiebessen hebben zo'n acht maanden nodig voordat ze rijp genoeg zijn om geplukt te worden. In deze acht maanden verkleuren ze van groen naar rood. Voor de duurdere koffie worden de bessen nog weleens selectief geplukt, maar meestal worden alle bessen geplukt, zowel de rode als de groene. Hierna volgt eventueel nog een selectie waarbij de mindere bessen worden weggegooid.

Koffie is een meestal warm genuttigde drank, die wordt bereid op basis van water en gedroogde en gebrande zaden van de koffieplant (Coffea spp.) die vanwege hun vorm koffiebonen worden genoemd. Koffie bevat het stimulerende en verslavende middel cafeïne. De meeste soorten in het geslacht Coffea komen van nature voor in tropisch Afrika en op de eilanden in de Indische Oceaan. Ze vinden hun oorsprong in Ethiopië, Jemen en Soedan.

De koffieboon is een belangrijk exportproduct van landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Vietnam en Colombia. Koffieplanten worden vooral gecultiveerd op plantages in tropische landen, voor export naar landen met een gematigd klimaat.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken koffiebus - voorraadbus

Onderwerp / Thema
Koffie - koffiebonen - vervoer - verpakking

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme-geel - rood - blauw - geel

Vervaardiger
...

Merk
Onbekend

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik

Hoogte
17,00 cm

Diameter
10,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel