VERKOCHT

Artikel 383 van 2859

Vintage Turkstra beschuitbus met versieringen in rood, bauw en oranje

Artikelnummer: BT-3021-20

Vintage Turkstra beschuitbus met versieringen in rood, bauw en oranje. 

  • Vervaardiger: Turkstra beschuit
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1960

Beschrijving
Oude beschuitbus uit de jaren 50 afkomstig uit de Turkstra beschuitfabriek.

Deze beschuitbus is uitgevoerd met een los oversluitdeksel waarop het bakkertje dat met een beschuit boven zijn hoofd staat in een korenveld met bloemen. Het bakkertje is het bekende logo van Turkstra Beschuit.

De decoratie van deze beschuitbus bestaat verder uit een créme-gele ondergrond en is rijkelijk versierd met afbeeldingen in rood, oranje en blauw. Geïllustreerd met tekeningen van de vrijstaande kerktoren De Oldehoven in Leeuwarden, bomen, bloemen, vlinders en korenhalmen. 

De Oldehove is een vrijstaande kerktoren in Leeuwarden in de Nederlandse provincie Friesland. De toren staat in de binnenstad in de buurt Oldehove. Naast de toren stond vroeger de Sint-Vituskerk. De kerktoren is een rijksmonument. 

Turkstra was een landelijk bekend merk beschuit met verschillende mooie beschuitbussen. Ook waren er eierdopjes, schaaltjes en speldjes verkrijgbaar. Turkstra gebruikte als slagzin: "de echte bakkersbeschuit".

Conditie
Deze blikken beschuitbus van Turkstra verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Deksel heeft een afdruk van krantenletters. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 21,5 cm. 
  • Diameter: 10,4 cm. 

Een beschuitbus is een hoge, ronde blikken bus met een deksel voor het bewaren van beschuit. In een beschuitbus past precies een pak (rol) beschuit met 12 of 13 beschuiten. Vrijwel iedere beschuitfabrikant leverde ook zijn eigen beschuitbus, voorzien van reclame.

Beschuit is een licht verteerbaar, zeer droge vorm van brood. Het is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als geroosterd brood. Beschuit wordt meestal in rollen verkocht. Een rol bestaat vrijwel altijd uit een bakkersdozijn van dertien beschuiten.

Beschuit wordt twee keer gebakken, eenmaal als plat cilindrisch broodje (beschuitbol, ook in die vorm te koop) en na het doorsnijden nog een keer. De oude naam voor beschuit is dan ook 'tweebak'. Etymologisch gezien is het woord 'beschuit' verwant met het Franse biscuit en het Italiaanse biscotto, uit het Latijn bis coctus, wat letterlijk 'tweemaal gebakken' betekent. Op vergelijkbare wijze heet het in het Duits Zwieback.

Een economisch voordeel van beschuit is dat het gebakken kan worden bij lagere temperaturen dan brood; een bakker kan daarom na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om beschuit te bakken.

In Nederland is het een traditie dat bij een geboorte op beschuit met muisjes wordt getrakteerd.

De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van gewoon brood, maar dan met veel minder vocht.

Over de geschiedenis van de Hollandse beschuit is weinig bekend. Het heeft weinig te maken met scheepsbeschuit, alleen al doordat de ingrediënten hiervan afwijken. Overeenkomsten zijn het soortgelijk bakproces, de droge vorm en de lange houdbaarheid. Door het gebruik van bakkersgist wordt de luchtige structuur verkregen.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken beschuitbus

Onderwerp / Thema
Turstra - beschuit - productverpakking - fabriek - bomen - bloemen - bakkers - logo

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme-geel - rood - blauw - oranje

Uitgever
Turkstra Beschuit

Vervaardiger
Turkstra Beschuit

Merk
Turkstra

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
21,50 cm

Diameter
10,40 cm

Inhoud
Geschikt voor een hele rol beschuit

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel