A R C H I E F

Vorige Artikel 375 van 1099 Volgende

Vintage blikken trommel met Romeinse strijdwagen in reliëf van Albert Heijn.

Artikelnummer: BT-3013-20

Vintage blikken trommel met Romeinse strijdwagen in reliëf van Albert Heijn. 

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabriek 
  • Vervaardigingsdatum: 1956 / 1956 

Rechthoekige blikken trommel met afgeplatte hoeken en een afbeelding van een Romeinse strijdwagen in reliëf van Albert Heijn.

Beschrijving  
Rechthoekig blik met schuine afgeplatte hoeken. Voorzien van een scharnierend oversluitdeksel, iets bollend en met een platte zijrand. Het deksel is uitgevoerd met een naaldscharnier. Aan de onderzijde heeft dit blik vier in het blik uitgedrukte ietwat piramidevormige pootjes. Zowel het deksel en de zijkanten van het blik zijn uitgevoerd in reliëf. Op het deksel een afbeelding van een Romeinse wagenmenner op wagen met vier paarden. De zijkanten hebben mooie rechthoekige sierranden. Tekst aan de onderkant op de bodem, in sierlijke schrijfletters de merknaam Albert Heijn.

Conditie
Deze blikken trommel verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 5.8 cm. 
  • Lengte: 15 cm. 
  • Breedte: 12 cm. ​

Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn.

De basis voor de eigen productiebedrijven werd in 1911, eveneens te Zaandam, gelegd waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek. In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. 

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat Hofleverancier.

In 1952 opende Albert Heijn in Schiedam zijn eerste zelfbedieningswinkel. 


Een strijdwagen is een door paarden, onagers, ossen of muildieren getrokken voertuig. De strijdwagen werd gedurende de Brons- en IJzertijd gebruikt in de oorlogvoering, en later nog voor reizen, processies en in spellen nadat zijn militaire rol was uitgespeeld. 

De cruciale uitvinding die de bouw van lichte, door paarden getrokken strijdwagens voor gebruik in de strijd mogelijk maakte was het spaakwiel in plaats van het oudere massieve wiel. In deze periode konden de meeste paarden het gewicht van een krijger niet dragen; het oorspronkelijk wilde paard was niet groter dan een grote pony.

Wagens waren in de strijd alleen praktisch inzetbaar op tamelijk vlak, open terrein. Toen de paarden geleidelijk groter en sterker werden door selectief fokken, werd de strijdwagen verdrongen door de bereden cavalerie. De vroegste strijdwagens met spaakwielen zijn te dateren vanaf circa 2000 v.Chr.. Het gebruik hiervan bereikte een hoogtepunt rond 1299 v.Chr. Wagenrennen bleven tot de 6de eeuw populair in Constantinopel. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel - koekblik

Onderwerp / Thema
Albert Heijn - biscuits - koek - productverpakking - romeins - strijdwagen - wagenmenner

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Lichtgrijs - geel

Uitgever
Albert Heijn

Vervaardiger
Nederlands Vereenigde blikfabriek

Merk
Albert Heijn

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel - reliëf

Tijdperk
1956

Kwaliteit
Goede vintage staat met sporen van gebruik

Hoogte
5,80 cm

Lengte
15,00 cm

Breedte
12,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel