VERKOCHT

Vorige Artikel 387 van 1099 Volgende

Donkergroene geëmailleerde voorraadbus voor Suiker met witte blokletters

Artikelnummer: BR-2999-20

Donkergroene geëmailleerde voorraadbus voor Suiker met witte blokletters.

  • Vervaardiger: ...
  • Vervaardigingsdatum: 1945 - 1955

Beschrijving
Emaille voorraadbus in donkergroen met witte blokletters voor suiker. Deze bus is voorzien van een los tinnen oversluitdeksel. De bus is verder gedecoreerd met drie ingeperste ribbels, waarvan de bovenste dienst doet als stoprand voor het deksel. De letters op deze bussen zijn wit geëmailleerd met aan de onder- en bovenkant een goudkleurige sierrand. De binnenkant is wit geëmailleerd. 

Conditie
Deze emaille voorraadbus voor suiker verkeert in een brocante staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 15,5 cm.
  • Diameter: 11,5 cm.

Brocante
Het woord ’brocante’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent letterlijk vertaalt 'tweedehands' of 'vlooienmarkt'. In het Nederlands duidt 'brocante' vaak op producten met een oud en gebruikt uiterlijk, zoals een brocante oude kast, tafel of spiegel. Brocante zijn vaak oud en hebben een doorleefd karakter. Brocante zijn alleen niet oud genoeg om als antiek gezien te worden. Antiek moet namelijk minimaal 50 jaar oud zijn. Binnen brocante zijn er twee soorten: oude en nieuwe brocante.

Oude brocante is, zoals woord al zegt, oud, gebruikt en doorleefd. Zo is de verf afgebladderd, zijn er scheurtjes zichtbaar of staan de poten scheef. Dit geeft de oude brocante hun karakteristieke en doorleefde uiterlijk wat een landelijke sfeer met zich meebrengt. Hierdoor geven brocante een ongedwongen en landelijke sfeer aan de inrichting, wat brocante zeer geliefd maakt. Deze kleine ’gebreken’ van brocante zijn tevens ook een verschil ten opzichte van antiek, waar dit soort 'defecten' niet gewenst zijn en vaak worden gerepareerd.


Email of emaille is de beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. 

Een emaillaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillaag ook decoratief. 

Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. 

Vanouds worden metalen buitenkanten van  kooktoestellen, pannen en dergelijke geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, crème en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is echter verouderd. 

Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. 

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Geëmailleerde voorraadbus voor suiker

Onderwerp / Thema
Suiker - houder - voorraadbus - emaille

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Donkergroen - wit - metaal

Uitgever
...

Vervaardiger
...

Merk
...

Materiaal
Metaal

Bijzonderheden
Los tinnen oversluitdeksel

Tijdperk
1945 - 1955

Kwaliteit
Goede brocante staat

Hoogte
15,50 cm

Diameter
11,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel