VERKOCHT

Vorige Artikel 392 van 1099 Volgende

Roze blikken retro trommel voor koek van de Hema met foto's van winkelinterieur

Artikelnummer: BT-2994-20

Roze blikken retro trommel voor koek van de Hema met foto's van winkelinterieur.

  • Vervaardiger: Zaanlandia blik
  • Vervaardigingsdatum: 1987/2004

Beschrijving
Roze trommel voor koek van de Hema met foto's van oud Hema winkelinterieur. Uitgevoerd met los oversluitdeksel. Tekst op het deksel: Onverwachts visite? Elk koekje... een tractatie. Alléén bij de Hema. 

Op de kopse kant van het blik staan oude reclames met de tekst: Doe MÉÉR met MINDER geld in de Hema. 

Conditie
Dit koek- of biscuitblik verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat 

  • Hoogte: 8,2 cm. 
  • Lengte: 21,3 cm. 
  • Breedte: 13,5 cm. 

HEMA 
De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf.

Op 4 november 1926 opende de eerste vestiging van de H.E.M.A aan de Kalverstraat 170 in Amsterdam, een paar dagen later gevolgd door een tweede filiaal in de Oude Hoogstraat.

De H.E.M.A was een stuntwinkel naar voorbeeld van de Woolworths-winkels in Amerika, de zogenaamde 5 en 10ct-stores. Alle spullen waren te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met bedragen als 10 cent, 75 cent en één gulden. Het verschil tussen de H.E.M.A en andere warenhuizen was verder dat van ieder artikel er slechts één soort was.

De H.E.M.A was een warenhuis voor iedereen. De H.E.M.A was goedkoop, praktisch en had een ruim assortiment. Het personeel bestond vooral uit ongehuwde vrouwen die, in witte bedrijfskleding, zo'n 75 uur per week werkten. Door de lage eenheidsprijzen werd de winkel lange tijd gezien als 'armeluiswinkel'. Rijkere Nederlanders wilden niet in een H.E.M.A worden gezien.

Na 1945 werd de H.E.M.A geschreven als HEMA en het bedrijf liet het systeem met eenheidsprijzen los. In de jaren vijftig werd de HEMA een van de eerste franchiseorganisaties van Nederland. Pas in 1969 zou de psychologische en feitelijke barrière van prijzen boven de 100 gulden worden overschreden. Omdat de kassa's niet op zulke grote bedragen waren ingesteld, moest het personeel aanvankelijk twee bedragen aanslaan: fl. 99,- en het resterende bedrag.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Koekblik - koektrommel - biscuitblik - blik - productverpakking - houder

Onderwerp / Thema
HEMA - roze - fifties - jaren 50

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Wit - roze

Uitgever
Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam

Vervaardiger
Zaanlandia blik

Merk
HEMA

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel - retro

Tijdperk
1987 - 2004

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
8,20 cm

Lengte
21,30 cm

Breedte
13,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel