A R C H I E F

Vorige Artikel 393 van 1399 Volgende

Groot formaat vintage blikken theetrommel met Oosterse taferelen in reliëf voor NIEMEYER

Artikelnummer: BT-2993-20

Groot formaat vintage blikken theetrommel met Oosterse taferelen in reliëf voor NIEMEYER. 

  • Vervaardiger: Nederlands Vereenigde blikfabrieken 
  • Vervaardigingsdatum: 1959 

Beschrijving  
Vintage blik met hoge vierkante vorm uitgevoerd met een scharnierend oversluitend deksel. Dit blik heeft een gefelste langsnaad die zichtbaar is op één van de hoeken, een vouwrand en steunvoor. Het scharnierend deksel is vervaardigd met uitgespaarde omhangscharnieren.

De decoratie bestaat uit crémewitte vlakken met rode randen en versierde details in goudkleur. De voorstellingen op het blik zijn uitgevoerd in reliëf. Deze zijn in oosterse sferen en tonen vissende mannen, een tempel, een figuur met waaier en een boom met bloesem. Op deksel staat een oosters teken. Tekst op bodem: container made in Holland. 

Conditie 
Dit schitterende blik verkeert in een mooie vintage staat met enkele sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Formaat

  • Hoogte: 19,5 cm. 
  • Lengte: 15 cm. 
  • Breedte: 15 cm. 

Niemeyer BV is lange tijd een familiebedrijf geweest, voortvloeiend uit een handel in koloniale waren. Deze handel werd opgericht door Meindert Niemeijer op 25 maart 1819. De handel lag toen net buiten de stad en verkocht producten uit de koloniën, waaronder tabak. De tabakshandel (het Wapen van Rotterdam) werd uitgebreid met de productie van tabak. Op deze manier had het bedrijf zowel de productie en verkoop van kerftabak in eigen huis. Nadat zoon Theodorus Niemeijer het bedrijf van zijn vader had overgenomen begon het bedrijf naast haar eigen productie (van het merk 'het wapen van Rotterdam) met het produceren voor andere bedrijven. Hiervan zijn 'de Bijenkorf' en 'de Tabakshandel' enkele voorbeelden. Tevens begon het bedrijf met de productie van koffie en thee. 

Tijdens de grote depressie in 1932/1933 stopte het bedrijf met de productie van sigaretten. De fabrieksruimten werden benut voor de productie van koffie en thee. 

De Tweede Wereldoorlog overleefde het bedrijf door het vervaardigen van surrogaatkoffie en theesurrogaat (onder de naam Savora). 

Gedurende de twintigste eeuw groeide het bedrijf. Het nam verschillende tabaksfabrikanten in de stad Groningen over, waaronder F. Lieftinck, en betrad ook de internationale markten.Ten gevolge van de grote concurrentie van Douwe Egberts moest het bedrijf in de jaren zestig de koffie- en theeverkoop stopzetten.  

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel voor thee - bewaarblik - opslagblik - verpakking

Onderwerp / Thema
Oosters - thee - Niemeijer - Niemeyer

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - goud - lichtgeel

Uitgever
Niemeijer B.V.

Vervaardiger
Nederlands Vereenigde blikfabriek

Merk
Niemeyer - Niemeijer

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Tijdperk
1959

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
19,50 cm

Lengte
15,00 cm

Breedte
15,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel