A R C H I E F

Artikel 664 van 2902

Vintage platte blikken doos voor chocolade van Van Houten

Artikelnummer: BT-2670-20

Vintage platte blikken doos voor chocolade van Van Houten. 

  • Vervaardiger: C. J. Van Houten & Zoon N.V., Weesp
  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1960

Beschrijving
Rechthoekige vintage blikken doos voor chocolade van C.J. Van Houten & Zoon N.V. Weesp. Dit blik is uitgevoerd met een los oversluitdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een crémewitte ondergrond met op het deksel het logo van Van Houten. Dit betreft de hoofdletters VH in een rode cirkel. Daaronder in donkerbruine hoofdletters de firmanaam VAN HOUTEN.

De onderkant van dit blik is gemerkt in reliëf met de tekst: C.J. Van Houten & Zoon N.V. Weesp (Holland). Made in Holland.

Conditie
Dit chocoladeblik van Van Houten verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Afmetingen

  • Hoogte: 3 cm.
  • Lengte: 22 cm.
  • Breedte: 12 cm.

Van Houten (chocoladefabriek)
Van Houten is een merknaam, naar het familiebedrijf, een producent van chocoladeproducten.

Casparus van Houten sr. (1770-1858) was een chocoladefabrikant in Amsterdam. Hij opende in 1815 een chocoladefabriek aan de Prinsengracht in Amsterdam. In het pand was een tredmolen die door menskracht werd aangedreven. In die tijd werden cacaobonen nog vermalen tot een fijne massa, die vervolgens werd gemengd met melk om chocolademelk te maken, of die, met toevoeging van suiker, kaneel en vanille, als basis diende voor het maken van koekjes. Het hoge vetgehalte maakte de koekjes echter zwaar verteerbaar.

In 1828 patenteerde Casparus van Houten sr. een goedkope manier om het vet uit geroosterde cacaobonen te persen. Deze vinding wordt meestal toegeschreven aan zijn zoon Coenraad, maar onderzoek door de publicist Peter van Dam wijst er op dat zijn vader de uitvinder was van deze hydraulische cacaobonenpers. De kern van de boon, beter bekend als de nib, bevat een gemiddeld percentage van 54 percent cacaoboter, voornamelijk bestaande uit natuurlijk vet. Van Houtens machine reduceerde het cacaobotergehalte in de ruwe cacaobrokken met ongeveer de helft. Die brokken konden eenvoudig worden verpulverd tot cacaopoeder, de basis voor alle chocoladeproducten.

Van Houten introduceerde een verdere ontwikkeling door bewerking van het poeder met alkalische zouten zoals kalium- en natriumcarbonaten, zodat het poeder makkelijker mengbaar werd met water (alkalisatie). Het eindproduct, een oorspronkelijk Nederlands procedé, heeft een donkere kleur en een milde smaak. Tegenwoordig wordt dit proces wereldwijd toegepast en wordt het ook wel Dutching genoemd. De introductie van cacaopoeder maakte het bereiden van chocoladedranken veel eenvoudiger, maar ook werd het mogelijk om chocolade te combineren met suiker en er daarna weer cacaoboter aan toe te voegen, zodat er bijvoorbeeld chocoladepasta van gemaakt kon worden.

In 1838 verliep het patent, zodat ook andere fabrikanten in navolging van Van Houten cacaopoeder konden produceren en er steeds meer chocoladeproducten op de markt kwamen.

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Chocoladeblik

Onderwerp / Thema
Van Houten - chocolade

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme - rood - bruin

Uitgever
C. J. Van Houten & Zoon N.V., Weesp

Merk
Van Houten

Materiaal
Blik - metaal - lak

Bijzonderheden
Los oversluitdeksel

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
3,00 cm

Lengte
12,00 cm

Breedte
22,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel