VERKOCHT

Vorige Artikel 521 van 2331 Volgende

Vintage THORNE's Toffee blik met afbeelding Lady Maria Conyngham

Artikelnummer: BT-2598-19

Vintage THORNE's Toffee blik met afbeelding Lady Maria Conyngham. 

  • Vervaardiger: Thorne's leeds England
  • Vervaardigingsdatum: ...

Beschrijving
Schitterende vintage blikken doos met een rechthoekige vorm en geprononceerde hoeken. Het blik is voorzien van een scharnierend oversluitdeksel. Het scharnier betreft twee tabjes welke zijn ingesloten in de blikken doos zelf. De decoratie van dit blik bestaat uit een crémewitte ondergrond met goud- en bruinkleurige  details. Op het deksel in een rond medaillon staat een portret geschilderd door Thomas lawrence en voorstellende Lady Maria Conyngham. 

De voorzijde van het blik is voorzien van een slotgat. Het sleuteltje ontbreekt echter. Tekst op de voorzijde van het blik: "Lady Maria Conyngham after sir Thomas Lawrence P.R.A."

Zijkant en achterkant tonen ornamenten in een gouden en bruine kleurcombinatie.

De onderzijde van het blik heeft een opstaande rand en heeft verder de tekst: THORNE'S Leeds, England. The worlds Premier Toffee.

Conditie
Dit toffeeblik verkeert in een goede vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Formaat

  • Hoogte: 11 cm. 
  • Lengte: 26 cm.
  • Breedte: 17 cm. 

Lady Maria Conyngham (overleden 1843)
ca. 1824-1825 door Sir Thomas Lawrence

De vader van Lady Maria werd in 1816 Marquess Conyngham en verheven tot de adelstand van Ierland. Dit gebeurde door de invloed van zijn vrouw Elizabeth, die in 1820 de laatste minnares werd van de toekomstige koning George IV van Engeland. Man en vrouw waren constant aanwezig aan het hof. Tussen 1823 en 1826 zaten de Marchioness en haar drie kinderen voor Sir Thomas Lawrence, de toonaangevende portretschilder van die tijd. George IV was dol op Maria Conyngham en het huidige portret hing een tijdje in zijn slaapkamer in een van de koninklijke residenties, St. James's Palace. De samenstelling van het portret van het meisje is elegant en de verf wordt met grote zekerheid op het canvas aangebracht in brede, romige lijnen. Lawrence was echter niet erg geïnteresseerd in tekenen en haar vingers zijn vreemd verbonden en onevenredig lang.


Thomas Lawrence (Bristol, 4 mei 1769 – Londen, 7 januari 1830) was een Engels kunstschilder die vooral faam verwierf door zijn portretten en zich ontwikkelde tot de belangrijkste schilder in dit genre aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw, samen overigens met zijn tijdgenoot John Hoppner.

Lawrence bleek al op jeugdige leeftijd over veel talent te beschikken en werd dan ook beschouwd als wonderkind. Hij wist rake portretten te tekenen van de bezoekers in de herberg van zijn vader, de Black Bear in Devizes, waarheen het gezin was verhuisd. Later verhuisde de familie naar Bath, waar Lawrence zijn carrière serieus oppakte en al voor een groot deel bijdroeg aan het gezinsinkomen.

Lawrence was in zijn vroege ontwikkeling autodidact. Hij werkte aanvankelijk met potlood en krijt, ging later over op pastels, maar schakelde al snel over naar olieverf.


Een toffee is een snoepje dat oorspronkelijk uit Engeland komt en dat vervaardigd werd uit karamel. Deze karamel werd op haar beurt vervaardigd door karamellisatie van suiker of melasse. Dit wordt gekookt met boter en soms meel. Het resultaat is een taai en zoet snoepje.

Het woord toffee kwam voor het eerst voor in het Engels idioom in 1825 en zou afstammen van een niet nader gespecificeerde creoolse taal. Het woord zou de betekenis hebben van een mengsel van suiker en melasse. In 1817 werd reeds het woord taffy in het Engels idioom vermeld, dat een soortgelijke betekenis had.

De toffee is later uitgevoerd in allerlei smaken, zoals chocolade- en fruittoffees. Kenmerkend voor de toffee is het toffeepapiertje, dat aan beide zijden gedraaid is.

Land van herkomst
Engeland

Soort object
Toffeeblik

Onderwerp / Thema
Toffee - verpakking - Horne's - Lady Maria Conyngham

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Créme - goud - bruin - meerkleurig

Vervaardiger
Thorne's Leeds England

Merk
Thorne's

Materiaal
Blik - metaal

Bijzonderheden
Scharnierend oversluitdeksel

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
11,00 cm

Lengte
26,00 cm

Breedte
17,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2020 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel