VERKOCHT

Artikel 868 van 2902

Brocante emaille melkkoker met groene rand en gouden bies

Artikelnummer: BR-2488-19

Brocante emaille melkkoker met groene rand en gouden bies. 

  • Vervaardigingsdatum: jaren '50. 

Beschrijving  
Cremekleurige melkkoker versierd met twee goudkleurige biezen over het midden en een groene rand aan de bovenzijde. De koker heeft een stevige bakelieten handgreep, Deze melkkoker is uitgevoerd met een V-vormige schenktuit.

Afgedekt met een lichtgewelfd invallend rond deksel met een groot gat in het midden en zes kleinere gaten aan de rand. Zwarte bakkelieten knop om het deksel op te tillen. 

Deze koker is op één derde vanaf de bovenkant ingesnoerd, waardoor er zich een binnenrand vormt waarop het deksel rust. Deze brocante emaille melkkoker is een enkelwandige, hoge pan waarin men vroeger melk kookte. Kan nog steeds worden gebruikt, maar dient tegenwoordig vooral als decoratie in de landelijke keuken. 

Conditie
Deze melkkoker verkeert in een goede staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Het deksel mist onder de knop wat van het emaille.

Formaat

  • Hoogte: 16 cm. 
  • Breedte: 25 cm (met greep en tuit).
  • Diameter: 17,4 cm. 

De melkkoker
Vroeger kwam de melkboer bij de klanten langs de deur. De meeste vrouwen deden thuis het huishouden, en vonden die service aan de deur wel handig. De klassieke melkman had niet zoveel zuivelhapjes en fruityoghurtjes als er tegenwoordig in de supermarkt liggen. Hij verkocht vooral melk, en af en toe een flesje vla.

Behalve melk in flessen, verkocht de melkboer tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw ook zogenaamde rauwe melk. Dat was melk die zo vanonder de koe vandaan kwam, en niet in de melkfabriek was gesteriliseerd of gepasteuriseerd. De losse, rauwe melk zat in een melkbus met een kraantje, en werd ter plekke afgetapt in een maatbeker, die werd geleegd in de pan of kan van de klant. Losse melk was goedkoper dan de melk in flessen.

De losse melk moest wel eerst gekookt worden. Er zaten soms ziekten in die voor mensen schadelijk waren. Koken hielp infecties voorkomen. Voor dat koken had je een speciale, hoge pan: de melkkoker. Vaak was de melkkoker geëmailleerd, en hij had altijd een deksel. Die deksel had gaatjes langs de rand. De gaatjes voorkwamen overkoken van de melk. Als de kokende melk opborrelde, liep hij via de gaatjes weer terug in de koker, zonder over de rand te stromen, op het pas gepoetste fornuis.

Door het voortdurend populairder worden van voedsel, direct bij de boer vandaan, kopen consumenten de laatste jaren weer meer rauwe melk, zo van de koe of van de geit. Ook nu nog is het kort koken van de melk een slimme voorzorg om ziekten te voorkomen. Want ‘puur natuur’ is niet hetzelfde als: ‘zonder gezondheidsrisico’s’.

Er zijn nog steeds melkkokers op de markt. Ze zien er soms bijna hetzelfde uit als de melkkokers uit de jaren '50, alleen nu niet meer geëmailleerd, maar van roestvrij staal. Daar kun je de rauwe melk in koken. Maar tegenwoordig zijn melkkokers vooral bedoeld om de melk voor de cafe latte heet te maken. De melkkoker is dus weer helemaal hip!

(Bron: Zuinig met tante Dora)

Land van herkomst
Nederland

Soort object
Emaille melkkoker

Onderwerp / Thema
Melkkoker - koker - houder

Categorie
Brocante - bric-a-brac

Kleur
Créme - groen - goud - zwart

Materiaal
Metaal - emaille - bakkeliet

Bijzonderheden
bakkelieten handgreep en knop

Tijdperk
Jaren '50

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
16,00 cm

Lengte
25,00 cm (met greep en tuit)

Diameter
17,40 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel