A R C H I E F

Artikel 866 van 2902

Vintage set bruine geglazuurde aardewerk fondueborden

Artikelnummer: AK-2486-19

Vintage set bruine geglazuurde aardewerk fondueborden. 

  • Vervaardiging: jaren '70

Mooie set van zes vintage bruin geglazuurde fondueborden uit de jaren 70. Elk bord heeft zes vakjes. Geschikt voor fondue, barbeque, gourmet, grill, feest, diner, lunch...

Mooie bruine vintage fondue borden uit de jaren 70 en in een zeer goede staat zonder beschadigingen. Geglazuurde aardewerk borden met een mooie glans.

Erg geschikt voor een leuke avond met familie of vrienden.

Conditie
Deze set van zes fondueborden verkeert in een nette vintage staat zonder beschadigingen aan het aardewerk of glazuur.

Formaat

  • Diameter: 21 cm.

Fondue is een gerecht waarbij voedingsmiddelen in kleine stukjes worden ondergedompeld in een warme of hete vloeistof.

Kaasfondue
De oorsprong van kaasfondue zou in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent. De in de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te verdunnen met melk ontstond een soort kaassoep. Deze zou dan worden gegeten met wat men toen voorhanden had zoals aardappelen. Met het stijgen van de welvaart en betere bewaartechnieken raakte deze kaassoep in de vergetelheid. De juistheid van bovengenoemde wordt wel in twijfel getrokken omdat in die tijd kaas vooral een luxeproduct was.
Pas in de jaren zestig van de 20e eeuw is het verwarmen van kazen in Zwitserland opnieuw ontdekt. Vanwege de enorme diversiteit en kwaliteit van de kazen werd het een luxemaaltijd. Vanaf die tijd wordt kaasfonduen gedaan door stukjes stokbrood in de gesmolten kaas te dopen. De fondue wordt dan bereid met witte wijn.

Het moderne recept wordt gedacht afkomstig te zijn uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek. Het zijn Gruyère/Vacherin - kaas in het Franstalig deel van Zwitserland, maar in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt eerder Emmentaler gemengd met witte wijn. Naar smaak wordt ook wel knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch toegevoegd.

Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses (de nonnen) genoemd.

In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas. In België altijd met Gruyère, Emmentaler of Comté en wordt er wel gevarieerd met bier in plaats van witte wijn.

Vleesfondue
Ook wel fondue Bourguignonne genoemd. Hierbij wordt vlees gedoopt in hete neutraal smakende plantaardige olie die goed verhit kan worden zoals bijvoorbeeld zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Daarbij worden allerlei sausjes geserveerd.

Visfondue
Stukjes vis worden gedoopt in hete visbouillon.

Chocoladefondue
Stukjes cake en fruit worden in een kom van meestal aardewerk of porselein met gesmolten chocolade gedoopt. De chocoladefondue kan deel uitmaken van een ontbijt, als traktatie op de middag of als nagerecht.

Land van herkomst
Nederland

Soort object
Fonduebord - grillbord - zesvaksbord

Onderwerp / Thema
Fondue - barbeque - gourmet - grill - feest - diner - lunch

Categorie
Aardewerk - keramiek

Kleur
Bruin geglazuurd

Merk
...

Materiaal
geglazuurd aardewerk

Bijzonderheden
Zes vakken

Tijdperk
Jaren '70

Kwaliteit
Goede vintage staat

Diameter
21,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel