A R C H I E F

Vorige Artikel 952 van 1249 Volgende

Brocante emaille gele melkkoker uit de jaren 1950 - 1960

Artikelnummer: 2288

Brocante emaille gele melkkoker uit de jaren 1950 - 1960. 

  • Vervaardigingsdatum: 1950 - 1960

Beschrijving
Schitterende brocante emaille melkkoker uit de jaren '50 in een lichtgele kleur met wit deksel en bakkelieten handgreep  en knop. Deze melkkoker is nog in een hele mooie staat. Mooi ter decoratie in een retro keuken maar ook nog erg bruikbaar. 

Conditie
Deze mooie brocante melkkoker verkeert in een nette vintage staat met minimale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Geen beschadigingen aan het emaille!

Formaat

  • Hoogte: 17 cm.
  • Diameter: 11,5 cm.
  • Breedte: 18,3 cm. (met greep gemeten)

De melkkoker
Vroeger kwam de melkboer bij de klanten langs de deur. De meeste vrouwen deden thuis het huishouden, en vonden die service aan de deur wel handig. De klassieke melkman had niet zoveel zuivelhapjes en fruityoghurtjes als er tegenwoordig in de supermarkt liggen. Hij verkocht vooral melk, en af en toe een flesje vla.

Behalve melk in flessen, verkocht de melkboer tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw ook zogenaamde rauwe melk. Dat was melk die zo vanonder de koe vandaan kwam, en niet in de melkfabriek was gesteriliseerd of gepasteuriseerd. De losse, rauwe melk zat in een melkbus met een kraantje, en werd ter plekke afgetapt in een maatbeker, die werd geleegd in de pan of kan van de klant. Losse melk was goedkoper dan de melk in flessen.

De losse melk moest wel eerst gekookt worden. Er zaten soms ziekten in die voor mensen schadelijk waren. Koken hielp infecties voorkomen. Voor dat koken had je een speciale, hoge pan: de melkkoker. Vaak was de melkkoker geëmailleerd, en hij had altijd een deksel. Die deksel had gaatjes langs de rand. De gaatjes voorkwamen overkoken van de melk. Als de kokende melk opborrelde, liep hij via de gaatjes weer terug in de koker, zonder over de rand te stromen, op het pas gepoetste fornuis.

Door het voortdurend populairder worden van voedsel, direct bij de boer vandaan, kopen consumenten de laatste jaren weer meer rauwe melk, zo van de koe of van de geit. Ook nu nog is het kort koken van de melk een slimme voorzorg om ziekten te voorkomen. Want ‘puur natuur’ is niet hetzelfde als: ‘zonder gezondheidsrisico’s’.

Er zijn nog steeds melkkokers op de markt. Ze zien er soms bijna hetzelfde uit als de melkkokers uit de jaren '50, alleen nu niet meer geëmailleerd, maar van roestvrij staal. Daar kun je de rauwe melk in koken. Maar tegenwoordig zijn melkkokers vooral bedoeld om de melk voor de cafe latte heet te maken. De melkkoker is dus weer helemaal hip!

(Bron: Zuinig met tante Dora)

Land van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Melkkoker

Onderwerp / Thema
Melk - koken -

Categorie
Brocante - curiosa - bric-a-brac

Kleur
Geel - wit - zwart

Materiaal
Metaal - bakeliet

Bijzonderheden
Deksel met gaatjes tegen het overkoken

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
17,00 cm

Breedte
18,30 cm (met greep gemeten)

Diameter
11,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2022 Retro & Design - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel