A R C H I E F

Artikel 953 van 2859

Vintage blik Rademaker's Haagse Hopjes. De Eenige Echte

Artikelnummer: 1696

Vintage blik Rademaker's Haagse Hopjes. De Eenige Echte.

Beschrijving
Rechthoekig staand blik met papieren wikkel en uitgevoerd met een ovaal inzetdeksel. De decoratie van dit blik bestaat uit een rode papieren wikkel met drie brede goudkleurige banen.

Rademaker's Haagse Hopjes.

Tekst in vier talen; Nederlands, Duits, Frans en Engels: De eenige echte, Die einzig echten, Les seuls véritables, The only genuine. Verder de teksten : Kaffee bonbons, Bonbons au café en Coffee candies.

Op de zijkanten het Rademaker's logo in zwart en geel en de Haagse ooievaar. Tekst: Dit zijn de oorspronkelijke Rademaker's Haagse Hopjes sinds 1875.

Conditie
Dit blik verkeert in een vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. 

Formaat

  • Hoogte: 11,5 cm.
  • Lengte: 8,3 cm. 
  • Breedte: 5,5 cm.

Haagsche Hopjes
Het snoepje is genoemd naar baron Hendrik Hop (Breda, 27 oktober 1723 - Den Haag, 29 april 1808), gezant der Staten van Holland. Toen de Fransen in 1792 Brussel innamen, werd Hop naar Den Haag teruggeroepen, waar hij tot 1801 boven het confiseurhuis van de firma Van Haaren & Nieuwerkerk op het Lange Voorhout 92 woonde. De baron was verslaafd aan koffie. Het verhaal wil dat hij op een avond zijn kop koffie met suiker en room op de kachel liet staan. De volgende ochtend bleek dat een karamel te zijn geworden. Hop vond die brokken suiker met koffiesmaak erg lekker. Toen hij korte tijd later van zijn dokter geen koffie meer mocht drinken, vroeg hij zijn onderbuurman, bakker Theodorus van Haaren, voor hem van die 'brokken koffie' te maken. Ze werden al gauw 'de brokken van baron Hop' genoemd en kregen in 1880 de naam Haagsche Hopjes.

Rademaker's Hopjes
De hopjes werden onder andere door J.P. Rademaker nagemaakt, die lange tijd adverteerde dat alleen hij de échte hopjes maakt. Zijn fabriek, ontworpen door architect W.B. van Liefland, stond aan de Laan van Meerdervoort tussen de Fahrenheitstraat en de Valkenboskade. Rademaker was wel het eerste bedrijf dat de bonbons in bedrukte wikkels verpakte, wat voor snoep niet gebruikelijk was.

Nieuwerkerk en de Haagse Rademaker hebben jarenlang processen gevoerd. Rademaker adverteerde dat hij de echte Hopjes maakte. Toen de Rotterdamse Rademaker in 1949 het bedrijf van de erven van Gerard Nieuwerkerk overnam, ging het gevecht tussen de beide Rademakers nog 40 jaar door. In 1989 besliste de Reclame Code Commissie dat de Haagse Rademaker niet meer met 'enige echte' mocht adverteren, maar dat er altijd de naam van het bedrijf bij moest staan, dus 'enige echte Rademaker's hopjes' of 'enige echte Krul hopjes'.

Land van herkomst
Nederland

Soort object
Snoepblik voor haagse Hopjes

Onderwerp / Thema
Hopjes - snoep - Den Haag - papieren wikkel

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Rood - goud - zwart

Merk
Rademaker's

Materiaal
Blik - metaal - papier

Bijzonderheden
Insluitdeksel - papieren wikkel

Tijdperk
1950 - 1960

Kwaliteit
Goede vintage staat

Hoogte
11,50 cm

Lengte
8,30 cm

Breedte
5,50 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel