A R C H I E F

Artikel 1312 van 2859

Groot vintage blik met middeleeuws stadsgezicht en wapen

Artikelnummer: 1211

Groot vintage blik met middeleeuws stadsgezicht en wapen

Beschrijving
Grote rechthoekige blikken doos met scharnierend oversluitdeksel. Dit blik heeft een beige-gele ondergrond welke licht gemarmerd is. De decoratie van de blikken doos bestaat uit koperen hoekbeslag met houtmotief uitgevoerd in reliëf. In het midden der zijkanten in een ovaal medaillon een close-up van een stadsgezicht. Onder en boven afgezet met ronde koperkleurige bolletjes. Brede rand met houtmotief aan de onderzijde.

Het deksel van dit blik heeft een afbeelding van een middeleeuws stadgezicht in een kader en is voorzien van twee stadswapens met daarboven een kroon. Het deksel is licht gebogen/glooiend en heef dezelfde brede rand met houtmotief als de doos.

Dit blik staat op vier halfronde voetjes welke in het blik zijn uitgestanst.

Het geheel is telkens in reliëf uitgevoerd.

Conditie
Dit blik verkeert in een mooie brocante, vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage.

Formaat

  • Hoogte: 14,5 cm. 
  • Lengte: 37,5 cm.
  • Breedte: 26,5 cm.

Stadsgezicht.
Een stadsgezicht is het uitzicht op een stad. Daarbij is het een afbeelding waarin een (deel van een) stad centraal staat.

De term 'stadsgezicht' als aanduiding van een genre in de schilderkunst ontstond pas rond 1800. Daarvoor werden termen gebruikt als 'konterfeitsel', wat eigenlijk 'portret' betekent, of simpelweg 'afbeelding'. Ook de term 'landschap' werd wel gebruikt, zeker in die gevallen waarbij de stad van afstand werd weergegeven en andere onderdelen van het schilderij leken te domineren, zoals het geval is bij 'Gezicht op Haarlem' van Jacob van Ruisdael. In gevallen waarbij de stad van naderbij werd afgebeeld sprak men van 'perspectief', 'doorzicht' of 'straatje'. Tot halverwege de 17e eeuw kwam het genre als specialisme weinig voor. Bekender waren genres als historiestukken, landschappen en stillevens.

Schilders van stadsgezichten gingen overigens niet altijd nauwkeurig om met de werkelijkheid. Soms werden gevels compleet gefantaseerd of mooier gemaakt dan ze waren, of kwamen er elementen in voor die niet met de werkelijkheid strookten. Een bekend voorbeeld is dat van een schilderij van Jan van der Heyden van een Amsterdamse gracht met op de achtergrond de toren van de kerk van Veere. Anderzijds zijn er ook zeer gedetailleerde en waarheidsgetrouwe afbeeldingen, zoals De bocht van de Herengracht van Gerrit Berckheyde.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel