A R C H I E F

Artikel 1556 van 2902

Jaren '60 aardewerk bierpul, Amstel Bier

Artikelnummer: 1369

Aardewerk bierpul uit de jaren 60, Amstel Bier. 

Schitterende aardewerk Amstel bierpul uit de jaren '60. Gefabriceerd door Sphinx Ceramique, Maastricht. Deze aardewerk bierpul heeft aan de voorkant in reliëf het Amstel bier logo en is voorzien van een rubooste handgreep. 

Deze Amstel bierpul verkeert in een originele vintage staat. Zonder barsten of scheuren. 

  • Hoogte: ca. 13 cm. 
  • Diameter onderkant: ca. 8,5 cm. 
  • Diameter bovenkant: ca. 7,5 cm.​ 

Maastrichts aardewerk is de verzamelnaam voor voorwerpen van porselein en aardewerk, die vanaf circa 1835 op industriële wijze vervaardigd zijn in de Nederlandse stad Maastricht. Het gaat daarbij om producten van de aardewerkfabrieken van P. Regout/Sphinx (1834-1969), N.A. Bosch (1853-1866), Société Céramique (1863-1958), Mosa (1883-1996) en Frederik Regout (1891-1896). Hoewel in principe alle keramische producten van Maastrichtse makelij onder deze definitie vallen, worden meestal huiselijke gebruiks- en siervoorwerpen bedoeld en niet grootschalig geproduceerde bouwartikelen als vloertegels en wasbakken. Maastrichts aardewerk is een geliefd verzamelobject.

De met Belgisch kapitaal gefinancierde Société Céramiqueproduceerde vooral serviesgoed en ander huishoudelijk gebruiksaardewerk, en daarnaast ook sieraardewerk (vazen, herinneringsborden, beeldjes en dergelijke). Enkele decornamen die gebruikt werden voor serviezen van de Société Céramique zijn: Bali, Boerenhoeve, British Castles, Butterfly, Peacock, Japon, Visscher en Old England, hoewel de fabriek bij tijden ook bloemdecors gebruikte zonder naam en zonder stempel. De fabriek was enige tijd gespecialiseerd in lampetstellen, die namen droegen als Utrecht, Leiden, 's-Gravenhage en Amstel.

In 1958 fuseerden de twee Maastrichtse aartsrivalen, De Sphinx en Société Céramique. Het fusiebedrijf heette aanvankelijk Sphinx-Céramique, vanaf 1960 Koninklijke Sphinx. Pierre Daems bleef als hoofdontwerper serviezen en andere keramische producten ontwerpen. Ook het populaire Boerenbont werd tot 1969 voortgezet (daarna gecontinueerd door Royal Boch). In 1969 eindigde de productie van zowel huishoudelijk aardewerk als hotelporselein, waarna het bedrijf zich nog uitsluitend met keramisch sanitair bezighield.

Amstel is een biermerk van Heineken. Het werd voor het eerst gebrouwen in 1871 aan de Mauritskade te Amsterdam door Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel. Vandaag de dag worden alle bieren van Amstel gebrouwen in de brouwerijen van Heineken in Zoeterwoude, 's-Hertogenbosch en Wijlre.

In 1872 brouwde de Amstel Brouwerij een miljoen liter pils. Voor de koeling en opslag van het pils werd ijs uit de Amsterdamse grachten gehaald en in speciale dubbelwandige kelders opgeslagen.

In 1968 werd Amstel overgenomen door de Amsterdamse concurrent Heineken. De brouwerij aan de Mauritskade werd gesloopt. Alleen het hoofdkantoor uit 1930, nu onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, is blijven staan. Het beeldhouwwerk op de gevel is van Gerarda Rueter. In September 1988 werd de brouwerij aan de Stadhouderskade gesloten en werd de productie in Nederland in zowel Zoeterwoude (pils) als 's-Hertogenbosch en Wijlre (speciale bieren, bijvoorbeeld bokbier) voortgezet.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel