A R C H I E F

Artikel 1514 van 2902

Vintage blikken bus voor Echte Zaanse Koeken van ALBERT HEIJN

Artikelnummer: 921

Vintage blikken bus voor Echte Zaanse Koeken van ALBERT HEIJN. 

Rond blik met los oversluitdeksel. Decoratie: Gewolkte ondergrond in creme en grijs. Drie rechthoeken met bloemenrand en daarbinnen een ovaal medaillon. Drie verschillende afbeeldingen, waaronder de Zaanse Schans, Mosterdmolen de Huisman en een man en vrouw in klederdracht. 

Bovenop het deksel de tekst: Echte Zaanse Koeken. Aan de onderkant is het blik gemerkt in reliëf met "Albert Heijn". 

  • Hoogte: 15.5 cm. 
  • Diameter: 8.5 cm.  

Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vader Jan Heijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn.

De basis voor de eigen productiebedrijven werd in 1911, eveneens te Zaandam, gelegd waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek. In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. 

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat Hofleverancier.

In 1952 opende Albert Heijn in Schiedam zijn eerste zelfbedieningswinkel. 

 


De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers (in 2016 1,8 miljoen, 2017 2,2 miljoen). Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.

Tussen 1961 en 1974 werden vele oude houten gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar het uitbreidingsplan Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.

De buurt is in 1961 vernoemd naar de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om de Spaanse troepen tegen te houden.

De Zaanse Schans wordt vaak gebruikt als filmlocatie. Zo werden er opnames gemaakt op de Kalverringdijk en in het kruidenierswinkeltje van Albert Heijn voor de aflevering Tante Truus voor de serie Tita Tovenaar (1972-1974). In augustus 1977 werden er opnames gemaakt voor de serie Pipo de Clown (Pipo en de noorderzon) op de Zaanse Schans en bij De Gekroonde Poelenburg. Er worden niet alleen opnames voor televisieseries gemaakt, de Zaanse Schans wordt ook als filmlocatie gebruikt voor videoclips zoals voor die van Viva viool van K3.

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel