A R C H I E F

Artikel 1477 van 2859

Ovale blikken trommel "100 jaar Ot en Sien"

Artikelnummer: 923

Ovale blikken trommel "100 jaar Ot en Sien". 

Mooie decoratieve blikken trommel "100 jaar Ot en Sien". Deze trommel heeft drie verschillende afbeeldingen van Ot en Sien te weten op de voor- en achterzijde als op het deksel. 

Deze trommel heeft een ovale vorm en is voorzien van een los oversluitdeksel. Aan de onderzijde is deze trommel gemerkt met de tekst: Wolters Noordhof B.V. vertegenwoordigd door EM. TV en Wavery B.V. Decanned B.V. Zwanenburg NL www.decaned.nl

  • Hoogte: 22,4 cm. 
  • Lengte: 18 cm. 
  • Breedte: 13 cm. 

Ot en Sien zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen die in de eerste helft van de twintigste eeuw zeer populair waren. 

De eerste serie, getiteld Dicht bij Huis, verscheen in 1902. De hoofdpersonen daarvan waren niet Ot en Sien zelf maar de stadsjongen Piet van Dam, die wegens ziekte tijdens de zomer bij zijn neefje en nichtje Hein en Mientje op het platteland moest logeren. De tweede serie, getiteld 'Nog bij Moeder', bestond uit vier deeltjes en werd uitgebracht in 1904-1905. Deze vier boekjes waren helemaal aan Ot en zijn vriendinnetje Sien gewijd. De verhalen zijn geschreven door Hindericus Scheepstra en Jan Ligthart, met als achterliggende gedachte de jeugd zich te laten verdiepen in het dagelijkse huiselijke gezinsleven. De bijbehorende illustraties werden gemaakt door Cornelis Jetses. 

Na de Tweede Wereldoorlog raakten de verhalen van Ot en Sien uit de mode en werd er ook de spot mee gedreven. Het honderdjarig bestaan in 2004 werd gevierd met een expositie, die zich vooral concentreerde op de illustraties van Jetses. 

Ot en Sien zijn twee buurkinderen, een jongen en een meisje, voor wie een Duits speelkameraadje en de dochter van Cornelis Jetses model stonden. Voor lange tijd werd aangenomen dat Ligthart en Scheepstra Nog bij moeder samen hadden geschreven. De Groningse publicist Jan. A Niemeijer heeft op overtuigende wijze aangetoond dat Scheepstra de verhalen over Ot en Sien geschreven heeft. De Drentse Scheepstra schetst een uiterst romantisch beeld van het leven in de provincie Drenthe. H. Roland Holst-van der Schalk beschrijft in Kapitaal en Arbeid (Nijmegen 1977) hoe de bevolking van Drenthe rond 1900 behoorde tot de armste van Nederland en voor een aanzienlijk deel in plaggenhutten woonde. Ook in Van Turf en Tabak tot plastic buizen (De Knipe 1991) wordt beschreven hoe de werk- en leefsituatie in Drenthe slechter was dan elders in Nederland. Hiervan is in de verhalen van "Ot en Sien" echter niets terug te vinden. 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel