A R C H I E F

Artikel 2139 van 2537

Oud vierkant blik voor "daalders" cacao van Blooker

Artikelnummer: 854

Vierkante bus voor "daalders" cacao van Blooker. 

Oude brocante vierkante bus met, op het deksel, de tekst "De zakjes Blooker's daalders cacao zijn bedrukt met het fabrieksmerk en dichtgeklonken door middel van sluitringetjes. Deze sluiting is een waarborg voor de echtheid van het fabrikaat" voor "daalders" cacao van Blooker. 

Vervaardigingsdatum 1930 / 1959. Zijkant deksel tekst f 1,50 - 1 kilo (2 pond). Onderkant gemerkt "Blooker's daalders cacao"

Blooker is de naam van een voormalige cacaofabriek die in 1824 in Amsterdam werd opgericht en tot 1962 heeft bestaan. 

  • Hoogte: 19,5 cm. 
  • Lengte: 10,5 cm. 
  • Breedte: 10.5 cm. 

In de molen De Vriendschap aan het Oetgenspad 133 waar vroeger verf en tabak mee werd gemalen, begon Jurriaan Blooker samen met Jan Barendsz, op 3 april 1798 voor 2200 gulden met huijs en erve zijn snuiftabak-fabriek. Twaalf jaar na zijn dood begonnen zijn zoons Johannes (overleden 1858) en Cornelis (overleden 1836) in 1813 hun chocoladefabriek.

Na enkele uitbreidingen en een grote brand verhuisde de 'Stoom-Chocolaadfabriek' in 1886 naar een nieuwe locatie in Amsterdam, aan de Weesperzijde 194 en de Omval, waar nu het gebouw Leeuwenburg, het voormalige hoofdkantoor van de voormalige Postbank, staat.

Reeds in 1905, was de fabriek grotendeels gemechaniseerd, net als bij Ringers en Van Houten, maar dat kon niet worden gezegd van de vele kleinere werkplaatsen waar ook chocolade werd geproduceerd.

In zijn bestaan heeft het bedrijf verschillende namen gevoerd, waaronder Zeeuwse chocoladefabriek en in een latere periode, gedurende 43 jaar, de naam Internationale Cacao-Fabrieken en ten slotte Blooker's Cacao- en Chocolade Fabrieken.

Het bedrijf werd door gebrek aan opvolgers in 1962 gesloten en overgenomen door de van oorsprong Amsterdamse- en later Bussumse cacaofabriek Bensdorp. Ook deze cacaofabrikant heeft door de concurrentie uit het buitenland zijn zelfstandigheid niet kunnen behouden en is uiteindelijk in Zwitserse (Belgische) handen gekomen. Wel is er in Amsterdam een straat naar Johannes Blooker genoemd, de Johannes Blookerweg. Het merk Blooker is inmiddels weer in bezit van een Nederlandse firma. Het chocoladeverwerkingsbedrijf Rademaker is tegenwoordig verantwoordelijk voor het merk. Blooker Daalders cacao (anno 1814) is nog steeds in pakjes van 250 gram te koop, maar wordt gemaakt door Rademaker BV.

 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN - 2nd hand collectibles - Webshop voor Retro-Vintage woonaccessoires | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel